VIL OPP: Jeg har vært tillitsvalgt i 26 år, sittet i LO-ledelsen i åtte år og vært nestleder de siste fire åra. Så det er vel ikke så oppsiktsvekkende at jeg kan tenke meg å rykke opp et hakk til. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL OPP: Jeg har vært tillitsvalgt i 26 år, sittet i LO-ledelsen i åtte år og vært nestleder de siste fire åra. Så det er vel ikke så oppsiktsvekkende at jeg kan tenke meg å rykke opp et hakk til. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Dersom kongressen peker på meg, er jeg klar

Tor-Arne Solbakken vil bli ny LO-leder etter Roar Flåthen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag åpner LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo, og mandag velges ny leder etter Roar Flåthen. Det kan skje etter kampvotering, der én av de to nestlederne Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken, blir ny leder for nær 900 000 medlemmer.

Håper å unngå kampvotering.

Dagbladet har stilt de to kandidatene ti likelydende spørsmål.

Les hva Gerd Kristiansen svarte her.

Tor Arne Solbakken

1. Hvorfor vil du bli LO-leder?
- Jeg har sagt at dersom valgkomiteen spør og kongressen peker på meg, da er jeg klar til å ta jobben. Jeg har lyst, og tror jeg kan gjøre en brukbar jobb. Jeg har vært tillitsvalgt i 26 år, sittet i LO-ledelsen i åtte år og vært nestleder de siste fire åra. Så det er vel ikke så oppsiktsvekkende at jeg kan tenke meg å rykke opp et hakk til.

2. Hvorfor bør du velges istedenfor en andre kandidaten?
- Det skal kongressen ta stilling til. Kongressen som skal velge, får legge vekt på den jobben jeg har gjort. Du får ikke meg til å komme med noen markedsføring.

3. Hvis du ikke blir valgt til leder, er du da kandidat som nestleder?
- Jeg har sagt at jeg står til disposisjon til LO-ledelsen, og har ikke sagt at jeg ikke vil være i LO hvis jeg ikke blir leder.

4. Hva bør gjøres med LO/hva vil du gjøre?
- LO skal ikke bare velge ledelse, vi skal også vedta et organisasjonspolitisk program som det blir ledelsens jobb å gjennomføre mest mulig av. Det vil være resultatet av det politiske verkstedet som LO er. Vi består av 22 medlemsforbund, medlemsverving er jo forbundenes domene. LO har et potensial for å bli større særlig innen privat service. Dette er en jobb vi må gjøre sammen med de 22 forbundene. Styrken er at vi jobber sammen og tar hensyn til hverandre.

5. Hva er den største utfordringen i arbeidslivet, og hva blir din viktigste oppgave de neste fire årene hvis du blir valgt?
- Det er en rekke ulike utfordringer som handler om useriøse aktører i arbeidslivet, og altfor mye deltid. Deltid er et stort problem i helse- og omsorgsyrkene, og i servicenæringene innen handel og restaurant- og hotellbransjen. Heltid må være normal arbeidstid. Vi må få en heltidskultur. Enhver må være i stand til å ha en lønn å leve av. Det har også betydning for opptjening av pensjonsrettigheter.

Solbakken åpner for å fortsette som LO-nestleder dersom han taper lederkampen.

6. Pensjon blir tema på kongressen, og Roar Flåthen har sagt at tariffoppgjøret neste år bør dreie seg om pensjon. Er du enig?
- Ja, vi må ta det i 2014. Det er nå et stort press på de gamle ytelsesordningene. Det haster med å få på plass ny tjenstepensjon i privat sektor. Mange har gode ordninger, men de er så dyre at bedriftene nå vil ut av dem. Derfor må vi være tidlig ute og styre utformingen av alternativer.

7. Er EØS-avtalen god nok for norsk næringsliv og norske arbeidstakere?
- EØS-avtalen har vært god for norsk industri. Og nå har jo verftsdommen fra Høyesterett vist at den norske modellen står seg godt mot EØS-avtalen. Flere ser at EØS-avtalen er bra for vårt arbeidsliv. Det er ingen tvil om at en borgerlig regjering er en mye større trussel mot seriøsiteten i arbeidslivet enn EØS-avtalen

8. Er du for oljevirksomhet i Lofoten?
- Vi fastholder jo vedtaket fra forrige kongress, og ønsker konsekvensutredning med sikte på oljeutvinning. Vi har ikke fått noen konsekvensutredning på disse åra, så derfor innstiller LO-sekretariatet på å gjenta vedtaket.

9. Hva bør de rødgrønne bedre og mer av hvis de får fortsette?
- Jeg får si som Roar sa, de har levert godt på det meste, men vi finner jo stadig på noe nytt. I politikken er det ikke slik at man blir ferdig. Det oppstår nye ting man må levere på. Vi må fortsatt ha et sterkt fokus på arbeidslinja. Og så må vi gjøre mer mot fattigdom, for dem som detter utafor.

10. Hva står på spill ved valget i høst sett fra LO?
- Nå er det ikke så lett å si hva slags alternativ det blir. Men både arbeidslivet og velferdsstaten er under press. De universelle ordningene er under press når Høyre skal kompromisse til høyre for seg. Det er et sjansespill vi håper vi blir spart for. Sist Høyre satt i regjering, vedtok de å rasere de arbeidsmiljøloven, og å fjerne tjenestemannsloven.. Jeg vet ikke om Høyre har endret seg. Jeg merket meg at noen av de rike onklene i januar sa til Aftenposten at de regnet med at Høyre ville bli sitt gamle jeg etter valget. Jeg er stygt redd for at de har rett.

KOLLEGER OG RIVALER: Gemyttelig stemning mellom LO-nestlederne Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen, som begge sikter mot toppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KOLLEGER OG RIVALER: Gemyttelig stemning mellom LO-nestlederne Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen, som begge sikter mot toppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer