«Dersom mine analyser har bidratt til misforståelser, beklager jeg dette»

Thorbjørn Jagland vakte harme i Arbeiderpartiet med sitt utspill lørdag om at partiledelsen anser valget for tapt.

- BEKLAGER: Jeg har ingen forutsetninger for å mene noe om hva den nåværende partiledelsen tenker om dette. Dersom mine analyser har bidratt til misforståelser, beklager jeg dette, skriver Thorbjørn Jagland i en pressemelding. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
- BEKLAGER: Jeg har ingen forutsetninger for å mene noe om hva den nåværende partiledelsen tenker om dette. Dersom mine analyser har bidratt til misforståelser, beklager jeg dette, skriver Thorbjørn Jagland i en pressemelding. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Oppslaget i Dagens Næringsliv lørdag, der Jagland siteres på at Ap-ledelsens nå konsentrerer seg om å bli større enn Høyre, ikke å vinne valget, skapte bråk i partiet Jagland en gang var leder av.

I Dagbladet i dag serverer Ap-topp Steinar Gullvåg følgende kraftsalve:

- Dette er bare tåpeligheter, mannen kan jo ikke ha fulgt med på norsk politikk i lang tid. Aller minst nå.

- Jeg er veldig skuffet. Jeg forstår ikke hva som ligger bak, rett og slett. Det er vanskelig å forstå at en tidiligere partileder kan gjøre noe sånt midt i en valgkamp, sier Gullvåg.

- Jeg er sjokkert Ap-veteranen, som sier til Dagbladet at han lenge var en av Jaglands nære allierte i partiet, oppdaterte sin Facebook-side med følgende melding i går kveld:

«Det vil være en åpenbar fordel om Torbjørn Jagland henlegger sin ferie til det kriserammede Sør-Europa i valgår.»

Til Dagbladet sier Thorbjørn Jagland i dag at han er lei seg dersom det han sa i DN-intervjuet lørdag har skapt misforståelser. Han har forståelse for de skarpe reaksjonene fra partirekka, men sier samtidig at han føler seg feiltolket av DN.

- Jeg er sjokkert over hvordan jeg så til de grader kunne bli feiltolket. Hvis man bare forholder seg til overskriften i DN, så forstår jeg reaksjonene. Men jeg ser at statsministeren, når han ble spurt om saken, svarte at han først ville lese det jeg hadde sagt. Det er ingen dum metode.

Jagland beklager Han understreker at han ikke kom med et utspill i DN, men lot seg intervjue om sin erfaring med valgkamper.

- Jeg refererte til valgkamper jeg selv hadde ansvar for som partileder, og der vi da som nå lå et stykke ned på 20-tallet, men likevel gikk fram med nesten 10 prosent. Jeg mener det samme er mulig nå, sier Jagland til Dagbladet

I en pressemelding sendt ut tidligere i dag, heter det:

«Jeg har vært utenfor rekkevidde og har først nå lest hva DN og Dagbladet har slått opp på sin førsteside om mine betraktninger omkring årets valg. Jeg har aldri sagt eller ment at partiledelsen anser valget for tapt. Jeg gjorde i intervjuet i DN en sammenlikning mellom valgene i 1993 og 1997, da vi var langt nede på meningsmålingene før valgkampen begynte. Og da som nå var det viktig å gå betydelig fram og gjøre et anstendig valg, selvsagt er det viktig at Ap blir større enn Høyre. Dagens Næringsliv ba meg bidra til å kaste lys over dynamikken i valgkamper. Jeg brukte mine egne erfaringer. Jeg har ingen forutsetninger for å mene noe om hva den nåværende partiledelsen tenker om dette. Dersom mine analyser har bidratt til misforståelser, beklager jeg dette.»

Flere reagerte Steinar Gullvåg er langt fra den eneste i Arbeiderpartiet som satte morgenkaffen i halsen da han så Dagens Næringslivets lørdagsoppslag. Kjetil Hestad, Ap-ordføreren i Tysnes, skriver på Facebook-sida si:

«Det er dypt beklagelig og uakseptabelt at en erfaren politiker som Jagland kommer med slike utspill midt i en valgkamp. Jeg skulle gjerne ha hørt fra Jagland kva motivasjon han har for dette. Det er tusenvis som jobber hver dag for at vi skal vinne valget. Torbjørn Jagland dummer seg ut igjen, men akkurat det er jo ikke første gang den mannen gjør.»

Dagbladet er kjent med at flere i partiet har reagert på utspillet, men få er like frittalende som Gullvåg.

- Jeg er uenig i det Jagland sier, det er en feil analyse, sier partisekretær Raymond Johansen.

På spørsmål om hvordan han tolker utspillet fra den tidligere statsministeren og partilederen, sier han:

- Jeg har ikke behov for å karakterisere verken Jagland eller utspillet hans. Det får stå for hans regning. Jeg bruker all min energi på at vi skal vinne valget. Vi skal skal bevise framover at Jagland tar feil.

- Det utspillet for stå for Jaglands regning. Vi har bare ett fokus: Og det er å vinne valget, sier Sveinung Valle, fylkesleder i Hordaland.

- Han tar så feil at jeg forholder meg ikke til det, sier stortingsrepresentant og nyvalgt sentralstyremedlem Else-May Botten.