FORNØYD:  Senterpartiets justispolitiske talskvinne er glad PST infiltrerer voldelige miljøer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Senterpartiets justispolitiske talskvinne er glad PST infiltrerer voldelige miljøer. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Dersom noen planlegger faenskap, er jeg glad PST følger med

Men også Sp's justispolitiske talskvinne vil til bunns i PST-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De rødgrønne partiene er samstemte om at de vil til bunns i påstandene som den tidligere PST-informanten Christian Høibø (32) kom med i NRK Brennpunkt tirsdag kveld.

Det er særlig én påstand som bekymrer politikerne: I programmet hevder 32-åringen at han har overlevert medlemslistene til Internasjonale Sosialister (IS), og abonnentlistene til IS-tidskriftet Gnisten, til PST. 

Dersom PST har registert disse opplysningene, vil det være i strid med overvåkingsinstruksen.

PST har overfor Dagbladet bekreftet at Høibø har foret dem med opplysninger, men de avviser å ha bedt ham om medlemslister. 

- Urovekkende SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagbladet at han syns saken er urovekkende.

- Jeg blir urolig når jeg hører om innsamling av abonnentlistene til et lovlig tidsskrift og medlemslistene til en en lovlig organisasjon Innsamling av denne typen informasjon er helt klart utenfor det PST skal holde på med. Det er alvorlige påstander, sier han.

Han understreker at han tar alle nødvendige forbehold om NRK Brennpunkts framstilling.

- Det er ikke nødvendigvis slik at Brennpunkts dokumentar gir det mest korrekte bildet. Det er derfor viktig å komme til bunns i saken, og jeg er glad for at EOS-utvalget (se faktaboks) skal se på den.  

SV-lederen syns dessuten at saken viser en underlig ressursbruk og prioritering fra PSTs side.

- Igjen med forbehold om at dokumentaren ikke gir et helhetlig bilde: Jeg er for at PST følger med på miljøer og enkeltpersoner, uavhengig av om de hører til venstre- eller høyresida, som ønsker å utøve vold og terror. Men det må gå et skille mellom vold og terror og det som ikke er det. Ordensforstyrrelser er ikke terror, sier han.    
 
- Vil til bunns Senterpartiets justispolitiske talskvinne, Jenny Klinge, er langt på vei enig med Lysbakken. Hun vil til bunns i påstandene om medlems- og abonnentlistene, hun også.  

- Per i dag vet vi for lite om hva som faktisk har skjedd. Jeg kan derfor ikke bedømme hvorvidt PST galt eller riktig. Jeg syns derfor det er fornuftig at EOS-utvalget skal se på saken, slik at vi får vurdert om det var innenfor regelverket eller ikke, sier hun til Dagbladet.
  
Hun mener det likevel er betimelig å minne om at PSTs oppgave er å beskytte borgerne:  

- Vi må aldri glemme at PST beskytter oss mot reelle trusler. Vi må ikke komme til det punktet der vi fullstendig ribbe dem for nødvendige virkemidler. Dersom noen planlegger faenskap, er jeg glad for at PST følger med, også med infiltratører, sier Klinge. 

- Vi kan ikke blir så paranoide at vi ser på PST som selve trusselen. Men det er viktig å balansere beskyttelse opp mot personvern, tankefrihet og ytringsfrihet, fortsetter hun.
  
Advart tidligere Også Arbeiderpartiet krever svar. Justisminister Grete Faremo (Ap) har gitt PST en frist på et par dager på avklare påstandene fra den tidligere informanten.

- Jeg vil ha avklart helt påstandene om registrering av opplysninger på bakgrunn av tilknytning til organisasjoner, sa hun til Dagbladet tidligere i dag.

EOS-utvalget har advart Stortinget om ulovlige overtramp tidligere. I utvalgets forkortede årsmelding for 2011 står det at utvalget har vært opptatt av at de hemmelige tjenestenes inngrep i retten til privatliv skal være klart hjemlet i lovverkets vilkår og prosedyrer.

Kontrollen har vist og viser at inngrep overfor norske borgere uten slik hjemmel fortsatt forekommer, heter det i årsmeldingen. 
       

 

 

KREVER SVAR: Både SV-leder Audun Lysbakken, justisminister Grete Faremo (Ap) og Sps justispolitiske talskvinne Jenny Klinge vil ha svar om PSTs overvåking  av aktivister. Foto: Morten Holm / Scanpix
KREVER SVAR: Både SV-leder Audun Lysbakken, justisminister Grete Faremo (Ap) og Sps justispolitiske talskvinne Jenny Klinge vil ha svar om PSTs overvåking av aktivister. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer