Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dersom noen står åpent fram og bekrefter saken, blir det høring i kontrollkomiteen

Per Kristian Foss (H) sier Stortinget vil kalle næringsminister Trond Giske (Ap) inn på teppet dersom Telenor-saken blir bekreftet.

UNDER PRESS: Den betente Entra-saken har blåst over for denne gang. Nå må næringsminister Trond Giske (Ap) svare på nye påstander om at han deler ut sentrale styreverv til venner. Her fra pressekonferanser om valgene han gjorde da TV2 ble solgt til Egmont i Danmark. I prosessen røk Giske uklar med Telenor-styreleder Harald Norvik, som trakk seg. Foto: Thomas Haugersveen
UNDER PRESS: Den betente Entra-saken har blåst over for denne gang. Nå må næringsminister Trond Giske (Ap) svare på nye påstander om at han deler ut sentrale styreverv til venner. Her fra pressekonferanser om valgene han gjorde da TV2 ble solgt til Egmont i Danmark. I prosessen røk Giske uklar med Telenor-styreleder Harald Norvik, som trakk seg. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For enn så lenge nekter Trond Giske for at det er hold i historien TV2-nyhetene meldte mandag.

Flere anonyme kilder hevder overfor TV2 at næringsministeren grep inn og krevde at nominasjonskomiteen i Telenor måtte hente inn Tore O. Sandvik, nær venn av Giske, til styret i Telenor.

Giske: - Usant Ifølge TV-kanalen var nominasjonskomiteen ferdig med sitt arbeid, og nektet å imøtekomme Giskes krav. Etter press fra Giske ble Sandvik likevel hentet inn til intervju. Konklusjonen var at trønderen, som er fylkesordfører i Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet, ikke var i nærheten av å inneha kompetansen for en slik stilling.

Trond Giske skal da ha gitt opp forsøket med å plassere sin venn i Telenor-styret, men han var likevel ikke ferdig med nominasjonskomiteen:

Nå ville han ha den tidligere Ap-stasråden, og styreleder i NRK, Hallvard Bakke inn i styret.

Det lyktes han med, samtidig som Tore O. Sandvik fikk plass i Telenors bedriftsforsamling.

Giske nekter for å ha presset nominasjonskomiteen, og sa til TV2 mandag:

- Vi har ikke hatt noe krav om at Tore Sandvik skulle inn i styret i Telenor. Hadde vi hatt det som krav, så hadde det vel antakelig blitt sånn i og med at Næringsdepartementet forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor.

Og:

- Vi kommenterer aldri hvilke navn som vurderes og særlig ikke de som bare blir foreslått. Jeg konstaterer at det var en enstemmig nominasjonskomité som foreslo nytt styre til Telenor og som ble enstemmig valgt av bedriftsforsamlingen. Jeg nekter for at vi har krevd Tore Sandvik inn i styret. Sandvik ble heller ikke foreslått inn mot Bedriftsforsamlingen.

Overfor Adresseavisa sier Trond Giske at TV2 kommer med usanne og udokumenterte påstander.

- Blir åpen høring På Stortinget reagerer Per Kristian Foss (H) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- At et slikt innspill kan føles som et press, er det liten tvil om, sier han til Dagbladet.

- Dersom noen står åpent fram og bekrefter saken, blir det åpen høring i kontrollkomiteen, sier Foss.

Og det ligger flere saker med Trond Giskes navn på bordet i kontrollkomiteen. I dag er det ventet at komiteen mottar svar fra Giske på fem spørsmål som ble sendt til næringsministeren i kjølvannet av Entra-saken.

Opera-styreplass til familien I tillegg reagerte komiteleder Anders Anundsen da Dagbladet kunne fortelle at Giske i 2009, som da var kulturminister, plasserte sin eks-svoger i styret til Den Norske Opera & Ballet AS.

- Selv om jeg altså ikke mener at habiliteten er problematisk i akkurat denne saken, ettersom mitt samboerskap lå flere år bak i tid, skal jeg være så ydmyk å innrømme at vi den gangen hadde et mye mindre bevisst forhold til habilitetsspørsmål. Den siste tids oppmerksomhet rundt disse spørsmålene har nok vært en vekker for mange. Det gjelder særlig inhabilitet som følge av vennskapsrelasjoner. Og jeg kan godt innrømme: Som kulturminister burde jeg vært nøyere på å sjekke habiliteten. Det er klokere å sjekke en gang for mye enn en gang for lite, sa Giske til Dagbladet.

- Jeg er mildt sagt forundret. Giske var kulturminister i 2009. Det var ikke noe mindre fokus på habilitet da, og det var nøyaktig de samme reglene som gjaldt da som nå, kommenterte Anundsen, som ikke avviste at det kunne være aktuelt å be Giske svare på spørsmål fra kontrollkomiteen også i den saken.

KRITISK: Per Kristian Foss (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite reagerer på påstandene om at Trond Giske skal ha forsøkt å presse en gammel Ap-venn inn i Telenor-styret. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRITISK: Per Kristian Foss (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite reagerer på påstandene om at Trond Giske skal ha forsøkt å presse en gammel Ap-venn inn i Telenor-styret. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer