Dersom ulykken er ute...

Hører du snøskredet buldre bak deg i fjellsida, har du liten tid til å tenke. Her får du vite hva du skal gjøre dersom ulykken er ute og - ikke minst - hvordan du unngår den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Snøprofiler Røde Kors tok i går, viser at det er stor snøskredfare i mange populære skiområder, og det er skiløperne som utløser skredene. Snøen har alt kostet to mennesker livet denne påsken, og ras har ført til flere søk. Vaktleder Tommy Dahl Olsen ved informasjonssentralen til Røde Kors og skredleder Ronny Kristoffersen hos Norsk Folkehjelp i Tromsø gir følgende råd for å prøve å unngå snøskred:

Sikkert veivalg

Bruk kart og følg med på terrenget. Hold deg unna store hengeskavler, lesider og bratte snøhellinger med tettpakket snø. Ikke gå i bekkedaler hvis du kan unngå det, men følg heller høydedragene. Se deg gjerne ut rygger og høydedrag som er så avblåste at stein eller busker dukker opp.

Sjekk været

Skredfaren øker med temperaturforandringer og sterk vind. Stort snøfall over kort tid øker også skredfaren, og mildere vær gjør at snøen løsner. Vær på vakt dersom du hører et drønn eller «voom» og merker at snødekket synker litt sammen.

Ta spadeprøven

Grav rett ned i en liten skråning, og stikk løs en blokk med spaden. Glir blokka ut med en gang, er det stor fare for skred. Slik kan du også se om det er løse felt i snølaget. Men det krever en del trening å «lese» snøen, så ikke stol blindt på det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer