Dersom ulykken er ute...

Hører du snøskredet buldre bak deg i fjellsida, har du liten tid til å tenke. Her får du vite hva du skal gjøre dersom ulykken er ute og - ikke minst - hvordan du unngår den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøprofiler Røde Kors tok i går, viser at det er stor snøskredfare i mange populære skiområder, og det er skiløperne som utløser skredene. Snøen har alt kostet to mennesker livet denne påsken, og ras har ført til flere søk. Vaktleder Tommy Dahl Olsen ved informasjonssentralen til Røde Kors og skredleder Ronny Kristoffersen hos Norsk Folkehjelp i Tromsø gir følgende råd for å prøve å unngå snøskred:

Sikkert veivalg

  • Bruk kart og følg med på terrenget. Hold deg unna store hengeskavler, lesider og bratte snøhellinger med tettpakket snø. Ikke gå i bekkedaler hvis du kan unngå det, men følg heller høydedragene. Se deg gjerne ut rygger og høydedrag som er så avblåste at stein eller busker dukker opp.

Sjekk været

  • Skredfaren øker med temperaturforandringer og sterk vind. Stort snøfall over kort tid øker også skredfaren, og mildere vær gjør at snøen løsner. Vær på vakt dersom du hører et drønn eller «voom» og merker at snødekket synker litt sammen.

Ta spadeprøven

Grav rett ned i en liten skråning, og stikk løs en blokk med spaden. Glir blokka ut med en gang, er det stor fare for skred. Slik kan du også se om det er løse felt i snølaget. Men det krever en del trening å «lese» snøen, så ikke stol blindt på det.

Dersom ulykken er ute

  • Dersom du hører at et skred er gått bak deg, og du ikke kommer deg unna, prøv å kvitte deg med ryggsekk, ski og staver. Skiløpere som blir tatt av skred blir oppfordret om å prøve å «svømme» eller flyte på overflaten av skredet.
  • Blir du begravd av snøskredet, bør du prøve å kroke deg sammen som en ball og dekke for munn og nese slik at du får ei luftlomme.

Men husk: Ifølge Norges Geotekniske Institutt overlever bare to av ti som blir begravd av snøen. De som blir reddet kan oftest takke kamerater som er med i turfølget. Det er derfor viktig at de handler raskt.

  • Ser du at andre blir tatt av skred, bør du først søke på overflata. Se etter ski eller staver og let så systematisk ut fra stedet der personen sist ble sett. Stikk skistaven i hele dens lengde med korte mellomrom. Men husk at det kan gå nye skred, og vær forsiktig.

Dersom dere må gå gjennom et skredfarlig område

  • Løsne på ryggsekk, snurp igjen hette og snør votter slik at du raskt kan kaste det fra deg. Ta eventuelt av deg skiene og gå på beina.
  • Gå i samme spor. Det gjør risikoen for å utløse skred lavere. Ta med spade!

I tvil?

  • Lytt til erfarne fjellfolk, eller ring Norsk Folkehjelp (77 65 90 90) eller Røde Kors informasjonssentral (32 07 65 00) De oppdaterer skredfare og snøprøver hele påsken.
<B>SKUMMELT: Med naturkreftene hakk i hæl er gode råd dyre.