Desinfiserte dronningmora

Frykten for munn- og klovsyke i Storbritannia er så stor at selv dronningmora måtte desinfisere føttene sine i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den adelige britiske overklassen vil ofte ikke ha noe med sine undersåtter å gjøre, og motsetter seg gjerne de samme kravene som blir stilt til folket. Et eksempel er å betale skatt. Men når det gjelder smittsomme dyresykdommer, kommer ikke de adelige noen vei med sine særkrav. Da dronningmora kom til hesteveddeløp i Sandown Park i Surrey i England i dag, måtte hun rense sine små grå og lavhælte sko.

Etter å ha dynket føttene i en utlagt matte med desinfiserende middel, som skal hindre spredning av munn- og klovsyke, kunne hun entre den kongelige tribuneplassen og se sine to hester delta i hesteløpet.

Dronningmoras hest Bella Macrae, vant sitt løp overlegent med hele 11 lengder og til oddsen 11-2.

Sykdommen sprer seg

I dag melder britiske vetrinærmyndigheter om åtte nye tilfeller av munn- og klovsyke på de britiske øyer. Totalt er det nå meldt om 135 tilfeller av den fryktede og smittsomme sykdommen. Fredag toppet antall registrerte tilfeller seg med 20 på ett døgn.

Nå håper myndighetene at sykdomsutbruddene kanskje er kommet under kontroll, og at sikkerhetstiltakene som er iverksatt begynner å bli effektfulle.

Inkubasjonstiden for sykdommen er mellom to og tre uker. Ifølge Sky News er tilsammen 755 gårder i Storbritannia isolert, og tilsammen 82 000 dyr er slaktet og brent. Totalt skal 114 000 dyr slaktes innen noen uker. Mange av disse dyra er friske, men veterinærmyndighetene tar ingen sjanser. Å drepe og brenne friske dyr som er i faresonen for å bli smittet, blir sett på som å bygge en buffer rundt de dyrene som absolutt ikke er smittet.