Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desmond ble dømt for drap med bevis fra nedlagt skandalelaboratorie. Etter 25 år er han endelig renvasket

Nå vil politiet i Detroit gjennomgå flere saker.

I FRIHET: Desmond Ricks slapp ut fra fengsel etter 25 år. Han kan være den første av mange, som følge av det slette arbeidet til våpenlaben til politiet i Detroit. Foto: David Moran / Innocence Clinic at University of Michigan via AP / NTB scanpix
I FRIHET: Desmond Ricks slapp ut fra fengsel etter 25 år. Han kan være den første av mange, som følge av det slette arbeidet til våpenlaben til politiet i Detroit. Foto: David Moran / Innocence Clinic at University of Michigan via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha sonet 25 år i fengsel, dømt for å ha skutt og drept en venn, kunne Desmond Ricks torsdag denne uka puste lettet ut.

Frifunnet

Etter at en dommer i forrige uke satt den 25 år gamle drapsdommen mot ham til side, bestemte dommer Richard Skutt under en høring torsdag at det ikke blir noen ny rettssak og at alle tiltaler mot Ricks frafalles, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg håper du nyter din nyvunnede frihet, sa dommer Skutt da han bestemte at det ikke blir noen nye rettsrunder.

Ricks historie ser ut til å handle om at han var på feil sted til feil tid, og om våpenlaboratoriet til politiet i Detroit.

I 1992 var Demond Ricks sammen med sin venn Garry Bennett utenfor en burgersjappe, da Bennett ble skutt i hodet, skriver WXYZ Detroit.

Ricks løp han fra stedet for å unngå skudd, men et par dager senere ble Ricks siktet for drapet og politiet beslagla morens pistol.

- Jeg var på feil sted til feil tid. Jeg hadde ingenting med dette å gjøre. De byttet om på patronene, sa Ricks til nyhetsbyrået AP tidligere i år.

Skandalelab

Det første vendepunktet i Ricks sak kom i 2008. Da ble våpenlaboratoriet som undersøkte våpen og kuler i drapssaken stengt.

Årsaken var at en revisjon avdekket at laboratoriet hadde begått alvorlige feil i en rekke saker. Revisjonen slo fast at slurvete arbeid sannsynligvis hadde resultert i feilaktige dommer, ifølge New York Times.

Den sittende ordføreren i Detroit, Kenneth V. Cockrel, kalte revisjonskonklusjonene «sjokkerende og forferdelige» og bestemte sammen med politisjef James Barren å stenge laboratoriet nærmest på dagen.

Året etter, i 2009, fikk Ricks en medhjelper i sin kamp for å renvaske seg selv. David Townshend, en uavhengig våpenekspert, som var involvert i rettssaken i 1992, sa ja til å hjelpe Ricks.

Ifølge ham var kulene som opprinnelig ble presentert for ham av politiet i veldig god stand, uten noen spor av blod eller hår, som kunne antyde at de kom fra offerets hjerne eller ryggmarg.

Townshend sa at kulene ikke så ut som de som i mange år lå innelåst på politiets lager.

På bakgrunn av dette ba studenter og advokater ved Innocence Clinic ved Universitetet i Michigan om å få saken gjenåpnet.

Da de to kulene ble undersøkt på nytt tidligere i år ble det slått fast at de ikke matchet det påståtte drapsvåpenet.

En av kulene passet ikke med pistolen og den andre var for skadd til å gjennomgå analyse.

- Ricks har vært en strålende talsperson for sin egen sak. Det han hevdet hørtes besynderlig ut: Detroit-politiets krimlab gjorde ikke bare feil, men de byttet kuler. Det var ikke besynderlig. Det var sant. Denne besynderlige oppførselen har kostet Desmond Ricks 25 år i fengsel, sier David Moran, direktør for Innocence Clinic, ved Universitet i Michican.

Vil gjennomgå flere saker

Moran kaller politiets oppførsel i denne saken «kriminell», og sier at politiet i staten bør kikke nærmere på flere saker fra tiden før våpenlaben ble stengt.

- Hvis det skjedde en gang så vil det overraske meg veldig om det ikke er mange andre saker som denne, sier Moran.

Aktor Kym Worthy sier hun søker om penger til en spesialenhet for å «adressere problemstillingene som ligner på de som er presentert i Ricks sak».

- Jeg har ikke tid til å være sint. Jeg vil bare leve, sa den nå 51 år Ricks på vei ut av rettssalen, etter å ha brukt halve livet i fengsel.

Hele Norges coronakart