Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desmond Tutu ikke invitert i Nelson Mandelas begravelse

ANC har invitert Jens Stoltenberg og 5000 andre til Mandelas begravelse, men ikke Madibas nærmeste allierte.

IKKE INVITERT: Erkebiskop Desmond Tutu var en av Nelson Mandelas nærmeste allierte i kampen mot aparheid, men han er ikke invitert når Madiba bisettes i morgen. Foto: AFP
IKKE INVITERT: Erkebiskop Desmond Tutu var en av Nelson Mandelas nærmeste allierte i kampen mot aparheid, men han er ikke invitert når Madiba bisettes i morgen. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nelson Mandela bisettes i morgen i det som blir sørafrikanernes siste feiring av sin frigjøringshelts liv. Men Desmond Tutu, en av Mandelas nærmeste støttespillere og venner, er ikke invitert i begravelsen, skriver The Guardian.

Det vekker stor oppsikt at Tutu er ekskludert fra begravelsen. Totalt er omlag 5000 mennesker invitert av ANC for å delta, deriblant tidligere statsminister Jens Stoltenberg, men en av Mandelas nærmeste allierte i kampen mot apartheid er altså ikke blant dem.

Nå hevder flere at årsaken til at Tutu overses er at han de siste årene er blitt en av ANCs fremste kritikere. Tutu har selv ikke kommentert at han ikke er invitert, men hans datter, Mpho, uttalte på vegne av stiftelsen Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation at «erkebiskopen er ikke akkreditert prest under arrangementet og vil dermed ikke delta».

Det vakte først oppsikt da Tutus navn var utelatt fra minnegudstjenesten tirsdag der hele verden var invitert for å minnes Nelson Mandelas liv. Tutu ble til slutt invitert til å tale etter at hovedprogrammet var over, da stadion var halvtom. Reaksjonene lar ikke vente på seg når Tutu heller ikke er invitert til selve begravelsen.

- Må være feil Tidligere ANC-politiker Bantu Holomisa, som også er venn av Mandela-familien, mener det må ha skjedd en feil når det gjelder utelatelsen av Tutu i begravelsen.

- Det må være en feil. Hvorfor vil ikke regjeringen invitere Tutu? Han burde være den første personen de inviterte. Det er merkelig, det må ha vært et sammenbrudd, sier Holomisa til The Guardian.

På spørsmål om utelatelsen av Tutu er fordi den tidligere erkebiskopen har kritisert ANC, svarer Holmisa:

TALTE: Desmond Tutu var i utgangspunktet ikke invitert til den nasjonale sørgegudstjenesten, men etter mye kritikk ble han invitert til å tale etter at det offisielle programmet var over. Foto: Reuters
TALTE: Desmond Tutu var i utgangspunktet ikke invitert til den nasjonale sørgegudstjenesten, men etter mye kritikk ble han invitert til å tale etter at det offisielle programmet var over. Foto: Reuters Vis mer

- De kan ikke bruke det som begrunnesle. Mandela og Tutu var som brødre. Mandela hadde alltid tid for Tutu og Tutu for Mandela. Det høres ikke bra ut i det hele tatt.

- Var veldig nære Allister Sparks, journalist og Tutu-biograf, åpner for at utelatelsen er politisk motivert.

- Jeg forstår det ikke. Jeg ville trodd at han var en naturlig gjest. Tutu har vært en høyrøstet kritiker av ANC. Det kommer som en overraskelse og det skaper mistenksomhet om at det er politiske motiver bak det, sier Sparks.

Desmond Tutu var en av de viktigste og klareste stemmene mot det hvite mindretallsstyre i Sør-Afrika fram mot Nelson Mandelas løslatelse fra fengsel i 1990. Han var samtidig Mandelas nærmeste allierte.

- De var veldig nære. Da Mandela satt i fengsel, var Tutu i praksis lederen for frigjøringskampen, sier Allister Sparks.

Tutu, som vant Nobels fredspris i 1984 for sin pasifistiske kamp mot apartheid, ledet sannhets- og forsoningskommisjonen etter at apartheidstaten ble avviklet. Kommisjonen hadde som oppgave å avdekke grusomheter som var begått under apartheidstyre, og ble helt sentral i forsoningsarbeidet.
Sterk ANC-kritiker Desmond Tutu har vært sterkt kritisk til utviklingen i ANC etter at Mandela gikk av i 1999. Han har kritisert partiets manglende kamp mot aids. Han har tidligere bedt dagens president Jacob Zuma om å trekke seg etter at han ble anklaget for å ha voldtatt en ung ANC-aktivist.

ANC har de siste årene blitt kritisert fra mange hold for å ha blitt mer og mer korrupt. Jacob Zuma har vært involvert i flere korrupsjonssaker, seinest da han fikk sitt eget private hjem pusset opp for 115 millioner offentlige kroner.

Også Mandelas familie er kritisert av Desmond Tutu. Tidligere i år da familien kranglet i retten mens Mandela lå på sykehus sa Tutu at oppførselen var som «å spytte Madiba i ansiktet».

ANC har ikke kommentert at Tutu ikke er invitert til begravelsen, men transportminister Dipuo Peters uttaler følgende:

- Vi inviterer ikke folk til begravelser i afrikansk kultur: De som ønsker å komme sier fra. Jeg vet ingenting om biskop Tutu, det du sier er nytt for meg, sier Peters til Guardian.

Les også: Tutu rundstjålet av frekke tyver under Mandelas minnegudstjeneste

INVITERT: Jens Stoltenberg er invitert av ANC i Mandelas begravelse. Her er Stoltenberg sammen med Mandela i 2005. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
INVITERT: Jens Stoltenberg er invitert av ANC i Mandelas begravelse. Her er Stoltenberg sammen med Mandela i 2005. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer