Russland-ekspert:

- Desperasjon, kaos og forvirring

Russland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen opplever folkeavstemningene i russiskokkuperte områder i Ukraina som et desperat forsøk på å avslutte krigen. Nå meldes det om kaos og forvirring i forbindelse med avstemningene, ifølge Hansen.

- DESPERASJON: Russland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen omtaler de pågående folkavstemningene i russiskokkuperte områder i Ukraina som desperasjon. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
- DESPERASJON: Russland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen omtaler de pågående folkavstemningene i russiskokkuperte områder i Ukraina som desperasjon. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De nærmeste dagene avholdes det folkeavstemninger i russiskokkuperte områder i Ukraina, deriblant i Donetsk og Luhansk. Nå melder russiske medier om kaos og forvirring i forbindelse med folkeavstemningene, ifølge Russland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen.

Hansen er seniorforsker ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS) og følger utviklingen i russiske medier tett.

«Avstemninger har blitt satt i gang i de okkuperte områdene i Ukraina. Russland forsøker å avslutte krigen ved hjelp av en dramatisk opptrapping. Desperasjon», skriver Hansen på Twitter og fortsetter:

Melder om forvirring

«Enkelte russiske medier melder om hvor kaotisk det er: Forvirring om valgsteder som skal holdes hemmelige slik at ikke ukrainske styrker får kjennskap til dem, forvirring om antall stemmeberettigede og forvirring om hvilke områder som omfattes av avstemningene».

Hansen legger til:

«I to regioner er det nødvendig å stemme over Ukrainas avgang, etablering av suveren stat og Russlands innlemmelse. Alt på en gang. Det er naturligvis ikke noe tvil om utfallet».

Nato-sjef Jens Stoltenberg har erklært at Nato fordømmer «de såkalte folkeavstemningene» på det sterkeste, at de aldri vil få noe legitimitet og at de bryter med FN-pakten. I tillegg kunngjorde Stoltenberg at Nato-allierte aldri vil anerkjenne Russlands «ulovlige og illegitime» annekteringer av ukrainske områder.

TALTE: Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot Russland i sin tale i Sikkerhetsrådet torsdag 22. september. Vis mer

Mener å ha avslørt Putins plan

Under møtet i FNs sikkerhetsråd torsdag ettermiddag, erklærte USA og Storbritannia at de mener å vite hva Russland-president Vladimir Putin nå pønsker på:

De vestlige tungvekterne mener at Putin først vil påvirke utfallet av folkeavstemningene. Deretter vil han bruke dette som et påskudd for å annektere ukrainske områder.

Når han har gjort dette, mener Storbritannia og USA, vil alle forsøk på å frigjøre disse områdene bli ansett av Putin og Kreml som angrep mot russisk territorium.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer