- BLIR MOST: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (fra venstre) og Frp-leder Siv Jensen kommer til å mose Trine Skei Grandes Venstre og Olaug Bollestads KrF. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
- BLIR MOST: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (fra venstre) og Frp-leder Siv Jensen kommer til å mose Trine Skei Grandes Venstre og Olaug Bollestads KrF. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

– Desperasjonen vil bre seg

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ser fram til at dårlige målinger for KrF og Venstre vil gi opposisjonen muligheter i Stortinget.

Denne helga har Rødt landsstyremøte og utover våren fram til landsmøtet i mai vil partiet jobbe med sitt nye prinsipprogram, sitt forhold til sosialdemokratiet og hvordan Forskjells-Norge skal defineres.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er partiets eneste stortingsrepresentant, men radikaleren fra Nordstrand i Oslo har vind i seilene. De siste to månedene har Rødt vært over sperregrensen på fire prosent på et gjennomsnitt av meningsmålingene, ifølge nettstedet Poll of Polls.

– Desperasjonen kommer

Nettopp det at de fire regjeringspartiene samlet gjør det svakt på målingene, gir opposisjonen spillerom framover, ifølge Rødt-lederen.

PIRKER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener svake målinger for V og KrF gir større rom for opposisjonen i Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PIRKER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener svake målinger for V og KrF gir større rom for opposisjonen i Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Dårlige målinger vil helt åpenbart gi en effekt. Jeg tror KrF og Venstre blir helt most av Frp og Høyre, det ser vi allerede på målingene. Venstre gikk jo inn i regjering for å få gjennomslag og vokse. Nå ligger de godt under sperregrensen sammen med KrF som gjør det historisk dårlig, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet i en pause på landsstyremøtet.

Moxnes tror de dårlige målingene vil vedvare – og gi politisk gevinst for opposisjonen.

– Når desperasjonen begynner å bre seg i disse partiene, vil de bli ganske skjelven i knærne. Muligheten for å presse dem til retrett i Stortinget blir større og større, desto mer de synker, slår Moxnes fast.

På Dagbladet siste måling er Arbeiderpartiet og SV alene større enn Høyre, Frp, KrF og Venstre. De to sistnevnte ville komme inn med ett mandat hver, mens Rødt og SV ville fått 23 til sammen.

Kamp mot «profitten»

Akilles hadde som kjent sin svakhet i den ene hælen. Ifølge Moxnes har statsminister Erna Solberg hele tre akilleshæler.

– Erna bærer på sprikende staur og vi har allerede sett flere ganger at selv om hun har et avklart flertall, har hun ingen garanti for at politikken går gjennom. Det så vi blant annet i kampen om reservasjonsretten i 2014, etterlønna til stortingsrepresentanter, utredning av offentlig luftambulanse, sier Moxnes.

Og pirkingen borti minipartiene i regjeringen vil fortsette.

– Definitivt. En åpenbar sak er profittfri velferd. To av tre nordmenn vil ha slutt på at skattepengene tas ut av velferden og et stort flertall blant KrFs velgere er mot det, mens regjeringsplattformen sier det motsatte. Her vil vi fremme forslag, slår Moxnes fast.

En annen akilleshæl for Erna Solberg er ifølge Moxnes at selv om regjeringen har flertall i Stortinget, er det ikke sikkert det er flertall i folket. Et eksempel er fosterreduksjon, eller tvillingabort, der åtte av ti som har gjort seg opp en mening er uenig med regjeringen.

– Abortloven skal opp i Stortinget, og det blir en svær kamp. Det er også stor folkelig motstand mot sammenslåing av sykehus landet rundt. Det kuttes over hele landet i sykehussektoren. Denne regjeringen vil oppleve historisk mange fakkeltog, sier Moxnes.

Erna Solbergs tredje akilleshæl er muligheten røde kommuner har til å ikke gjennomføre regjeringens politikk.

– Vi har brukt det før og skal gjøre det igjen til høsten. Da Regjeringen svekket arbeidsmiljøloven for noen år siden, ved at det ble lettere å ansette folk midlertidig, startet vi en kampanje i kommuner og fylker landet rundt for at vi ikke skulle benytte oss av den muligheten. Det har skjermet mange arbeidstakere fra «moderniseringen» av arbeidsmiljøloven, sier Moxnes.

En annen mulighet er at kommuner rett og slett ikke slipper til private.

– Når Regjeringen legger til rette for mer profitt i velferden, skal vi jobbe for vedtak om å ta tilbake sykehjem, barnevern og velferd i fellesskapets regi. Det å bekjempe velferdsprofitørene er et eksempel på at vi kan bekjempe Regjeringens politikk utenfor Stortinget, sier Moxnes.

Helgas landsstyremøte er startskuddet på Rødts lokalvalgkamp. Partiet stiller rekordmange lister.