UTE OG MØTER FOLKET:  Den syriske presidenten Bashar al-Assad (midten) er i dag ute på et svært sjeldent møte i Damaskus. Ifølge syrisk tv, ble presidenten møtt av tusenvis av støttespillere på Ummayed Square i hovedstaden. Her fortalte presidenten at han vil beskytte sitt land mot terrorister. Foto: Youssef Badawi/Epa/Scanpix
UTE OG MØTER FOLKET: Den syriske presidenten Bashar al-Assad (midten) er i dag ute på et svært sjeldent møte i Damaskus. Ifølge syrisk tv, ble presidenten møtt av tusenvis av støttespillere på Ummayed Square i hovedstaden. Her fortalte presidenten at han vil beskytte sitt land mot terrorister. Foto: Youssef Badawi/Epa/ScanpixVis mer

Desperat Assad ute og møter folket

Diktatoren sier han er ute og henter styrke fra folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske presidenten Bashar al-Assad (46) er i dag ute i Damaskus' gater på et sjeldent møte: Den svært hardt pressede presidenten sier han er ute og møter folket for å «hente styrke fra dem», melder nyhetsbyrået Ap.

Presidenten var omringet av sikkerhetsvakter og hadde på seg mindre formelle klær enn vanlig. I dressjakke, men uten slips.

- Jeg vil være med dere for å få styrke fra dere. Det er veldig viktig at vi beholder troen på framtida. Jeg tror uten tvil at vi vil vinne over all denne konspirasjonen, sier Assad og fortsetter:

- Jeg har aldri følt meg svak, melder The Guardian på sin live-oppdateringsside.

Assads kone, Asma al-Assad, skal også ha vært med presidenten på hans overraskelsesvisitt i hovedstaden. Tidligere har onde tunger meldt at førstekvinnen og deres barn har forlatt landet, men nå tyder altså mye på at hun fremdeles er i landet.

Observatør trakk seg Tidligere i dag ble det klart at en av observatørene til Den arabiske liga i Syria nå har forlatt landet fordi han mener at de ikke får jobbe uavhengig av det syriske regimet.

- Jeg trakk meg fordi jeg innså at jeg tjente det syriske regimets sak, sier Anwar Malek til nyhetskanalen Al Jazeera.

Observatøren sier han ble vitne til grusomme scener i Syria, og at han som observatør var maktesløs.

Den arabiske liga har godt over 100 observatører i Syria, og kom til landet 2. juledag. Ifølge FN er volden i Syria blitt verre etter at de arabiske observatørene gikk inn i landet.

Talte til folket Bashar al-Assad har knapt vist seg offentlig siden opprøret i Syria startet 15. mars. I går holdt den svært pressede presidenten en svært sjelden tale til folket, der han skyldte uroen i Syria på utenlandske krefter.

Den «utenlandske sammensvergelsen er åpenbar for alle», sa han. Og han lovte å møte «terrorisme», som står bak opptøyene, «med en jernneve».

Volden øker Opposisjonen i Syria har en ganske annen oppfatning av situasjonen enn sin president, og mener det er det syriske regimet som står bak volden i landet.

Ifølge FN har langt over 5000 mennesker blitt drept siden opprøret startet i mars. I går meldte også FN at minst 400 mennesker er drept i Syria siden observatørene til Den arabiske liga kom til landet 2. juledag. Det betyr at volden i landet har eskalert de siste ukene, ifølge FN.

JA, VI ELSKER:  Syriske regimestøttespillere vifter med et stort portrett av landets president, Bashar al-Assad under en demonstrasjon for regimet i hovedstaden i dag. President Bashar al-Assad svarte med å møte mange tusen tilhengere. Foto: Bassem Tellawi/Ap/Scanpix
JA, VI ELSKER: Syriske regimestøttespillere vifter med et stort portrett av landets president, Bashar al-Assad under en demonstrasjon for regimet i hovedstaden i dag. President Bashar al-Assad svarte med å møte mange tusen tilhengere. Foto: Bassem Tellawi/Ap/Scanpix Vis mer