Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se nå: Aksjonen er i gang

Desperat bønn: Kast hele ledelsen

Frederic Hauge spår Venstres sikre død dersom partiet ikke kvitter seg med Trine Skei Grande og resten av ledelsen umiddelbart.

PROTEST: Bellona aksjonerer mot oljeinstallasjon ved Trænarevet. Video: Bellona. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Venstre har ikke én representant på Stortinget neste periode dersom dagens partiledelse blir sittende.

Sittende på dekk på Bellona-båten er Frederic Hauge svært kritisk til Venstres ivaretakelse av norsk natur.

Tirsdag aksjonerer han og Bellona mot leteboringen ved Trænarevet.

- Vi legger båten vår på området hvor det skal bores. Havet tilhører folket og fiskerne, ikke russiske oligarker eller oljeselskaper, forklarer Hauge.

Dagbladet var tidligere i høst først til å varsle om Bellona-aksjonene ved Trænarevet som nå er i gang.

- Må kaste Trine

Bellona-leder Hauge er klar på at Venstre er ferdig som klimaparti dersom det skulle bli oljeutvinning ved Trænarevet.

Han ber nå Venstres medlemmer ta affære for å redde både Trænarevet og partiet: Kast ledelsen, er beskjeden fra Hauge.

- Medlemmene i Venstre må kaste partilederen og resten av ledelsen så fort som mulig, både for å redde miljøet og for å redde partiet sitt. De som styrer Venstre i dag er helt uten antenner for virkeligheten utenfor regjeringen, og de viser en helt utrolig selvgodhet i møte med kritikk, sier Hauge.

Wintershall DEA har fått tillatelse til å prøvebore etter olje like ved Trænarevet sør for Lofoten, på det såkalte Toutatis-feltet. Mandag ble det kjent at Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets tillatelse til å lete etter olje.

Skylder på SV

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har denne uka gitt skylda på den rødgrønne regjeringen.

- Venstre var mot dette i 2011. Jeg mener det i dette området ikke burde være petroleumsaktivitet. Men det er ikke ved denne tillatelsen, etter forurensningsloven, hvor den beslutningen tas. Her må jeg følge regelverket og se om dette er miljømessig forsvarlig, innenfor de rammene som er gitt, sa han til NTB tidligere denne uka.

Brønnen det skal bores i er lokalisert i området Nordland V i Norskehavet. Korteste avstand til land er 54 km til Myken, en øygruppe i Rødøy kommune i Nordland. Trænarevet ligger åtte kilometer unna.

Raser mot Elvestuen

Frederic Hauge steiler over at Elvestuen legger skylda på den rødgrønne regjeringen.

- Hvorfor sitter Elevestuen i regjering, egentlig? Jeg antar det er for å drive med politikk - så da må han faktisk gjøre det! Hvordan kan en statsråd sitte og si at man er mot denne boringen, men så ikke løfte en finger. Nå må regjeringen slutte å snakke om at vi «er på god vei» mot klimamålene, når det ikke stemmer. Jeg er så lei, sier Hauge.

Ny rapport

En ny studie fra Havforskningsinstituttet, som kom i dag, viser at oljeutslipp utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil endre økosystemet i Norskehavet og Barentshavet permanent.

Havforskningsinstituttets råd er å unngå aktivitet som kan endre plante- og dyrelivet. Havforskningsinstituttet har laget en datamodell som simulerer følgene av et oljeutslipp. Konsekvensene var spesielt store for hyse og sild.

Frederic Hauge sier han er skremt av den ferske rapporten.

- Det har kommet så mye ny informasjon på bordet siden den første risikoanalysen av området, at Elvestuen og regjeringen ikke kan gjemme lengre.

- Feil i prosessen

Bellona mener blant annet at søknaden fra Wintershall hadde en rekke mangler da den ble godkjent av direktoratet:

«Søknaden må ansees som for dårlig til å opplyse om sakens reelle sider til å bli godkjent. Vi ber om at Departementet i sin endelige avgjørelse avslå søknaden om utslippstillatelse», skriver Bellona.

Blant de kritiske punktene fra Bellona er påstander om at operatøren Wintershall er «uegnet som operatør» og «mangler kompetansen» som behøves for å drive en oljebrønn av denne typen.

Det rettes også kritikk mot måten Miljødirektoratet har håndtert søknadsprosessen på, hvor Bellona mener det har gått for fort i svingene.

«Søknadsprosessen bærer også preg av manglende realitetsbehandling ettersom den har hatt kort behandlingstid, en klagefrist som gikk ut i fellesferien», skriver Bellona.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media