Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperat dilemma

Høyre har satt bort oppgaven med å vinne folket til Siv Jensen og er i ferd med å bli en politisk klikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVOR KLOKT var det av Høyre-leder Erna Solberg å invitere til samarbeid med Frp på historiens nåværende tidspunkt? Høyres oppslutning på meningsmålingene er på historisk lavmål, mens Frp\'s er «all time high». Erna Solberg går med tiggerstaven, mens Siv Jensen raust ønsker henne velkommen inn i varmen. Situasjonen er ny. Rollene er snudd på hodet. Frp og Carl I. Hagen er holdt utenfor det gode selskap i 28 år. Men nå har han og Siv blitt en maktfaktor ingen lenger kan overse. Det er Siv Jensen som to dager før Høyres landsmøte blir invitert til duell med statsminister Jens Stoltenberg i NRKs Redaksjon Én, ikke Erna. I TV 2s Holmgang samme kveld fikk Erna være med som en del av Siv & Erna. Konseptet Jens & Kristin mot Siv & Erna var sikkert en konstruksjon i anledning Høyres landsmøte. Det må føles som en søt hevn, særlig for Carl I. Hagen.

HVA TALER for at et avmagret Høyre nå innleder et samarbeid med Frp? Det kan være et ønske om å kopiere de rød-grønnes strategi fra forrige periode: Et samarbeid som gjør at velgerne ser konturene av et mulig styringsdyktig flertall. De siste ukene har velgerne bare sett en ren Frp-regjering som utfordrer til dagens. Det har styrket Frp på bekostning av Høyre. Nå er Høyre i det minste med i diskusjonen, uten at det har ført til noe plutselig velgerskred for Erna. Og selv om forestillingen om et flertallsalternativ gjenreiste Ap, er det ikke sikkert at det vil ha tilsvarende virkning på Høyre. For Høyre er ikke størst i den påtenkte koalisjonen. Hvis styrkeforholdet mellom Frp og Høyre opprettholdes fram til valget, vil Høyre i beste fall overta KrFs rolle som brubygger og lim på borgerlig side. Kanskje drømmer Erna om statsministerposten ut fra en slik logikk?

MEN ERNAS ÅPNING for Frp-samarbeid har klare ulemper. Det er usannsynlig at KrF og Venstre vil være med i en regjering hvor Frp er med. De er best tjent med å pusse sin egen profil fram mot valget. Deres avvisning er åpenbart ideologisk og politisk, men også partitaktisk motivert. Venstre vil høste verdikonservative høyrevelgere som finner selskapet med Siv for klamt. KrF kan trenge det som finnes av kristeligdemokratiske høyrevelgere for å holde seg over sperregrensen. Dessuten risikerer Høyre at enda flere av partiets gamle sympatisører hopper over til Frp, nå som Erna har satt godkjenningsstempel på partiet.

MEN HADDE ERNA noe valg? Har hun ikke egentlig bare stagget de mest utålmodige i egne rekker? Hun kunne selvsagt valgt å overlate ledervervet til andre da valget gikk som det gikk. Kommunevalget vil avgjøre hvor raskt hun kommer til en slik konklusjon. Men Høyres store problem er neppe Erna. Det er at partiet fullstendig mangler folkelig appell. Det har aldri vært og vil aldri bli et parti for folk flest. Det dyrker det eksklusive, det moderne, urbane og framstår i manges øyne som elitistisk og snobbete. Det holder seg for nesa når massene kommer for nær. Det er grenseløst opptatt av valgmuligheter som best kan utnyttes av bedrestilte. Det dyrker sarkasmene, ikke selvironien, fine viner, ikke øl. Hadde elitismen bare vært en del av Høyre, hadde partiet levd godt med det. Men det gjennomsyrer det norske Høyre. Det har skilt ut oppgaven med å fange folket til Frp. I Sverige, Tyskland, Storbritannia, USA, Spania og Frankrike har Høyres søsterpartier bred folkelig appell. Omtrent slik Bunads-Høyre hadde her på begynnelsen av 80-tallet, under Kåre Willoch og Erling Norvik. Nå har Frp loppet Høyre for alt som minner om folk flest. Og jo mindre Høyre blir, dess mer likner det på karikaturen av seg selv.

HVA GJØR SÅ de tillitsvalgte i distrikts-Høyre? De går til angrep på Høyres dyktigste politiker i moderne tid, Per-Kristian Foss. Som om det ville hjelpe det minste å bytte ham ut. Det er kulturen Høyre må ta et oppgjør med. Men da må de tillitsvalgte få bedre selvinnsikt og politisk teft. Landsmøtedelegatene kan begynne med å forsøke å se seg selv utenfra når de feirer landsmøtet på Oslos fineste hotell. Med 9,2 prosent av velgerne i ryggen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling