Desperat Estrada

MANILA (Dagbladet): Et hvin av kvinnelig forventning går gjennom folkemengden i det skuespillerpresident Joseph Eastrada stiger ut av bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som ble president på Filippinene fordi han var fattigfolks helt på filmlerretet, er tilbake hos sine egne i en desperat kamp for å samle politisk støtte. For hver dag som går synes det klarere at omfattende korrupsjon gjør at han blir avsatt.

I går avviste sjefen for Høyesterett, Hilario Davide, en henstilling fra Estradas jurister om å frafalle riksrettssaken på grunn av saksbehandlingsfeil.

Den enstemmige avvisningen var elendige nyheter for Estrada, som trenger støtte fra minst åtte av de 22 senatorene som til slutt skal dømme eller frikjenne ham.

De fattiges mann

Her i Manilas verste slum er det ikke finjuss, men følelser som står på dagsordenen. I juli i år døde sannsynligvis rundt 2000 mennesker bare 500 meter fra huset der Estrada møter sine kjernevelgere. De døde fordi de bodde oppe på en av verdens største søppelplasser, og fordi søppelfjellet kalvet som en isbre i sommerregnet og begravde de 2000, som døde i våt søppel med rotter som eneste selskap.

«Erap, Erap,» roper folkemengden mot Estrada. De roper kunstnernavnet han hadde som Filippinenes store filmhelt på 70- og 80-tallet. Det var da han spilte en Robin Hood-helt som tok fra de rike og ga til de fattige i en populær såpeserie. Nå er han tilbake hos sine egne, de som stemte på ham fordi de trodde han ville gjøre det samme som president som han hadde gjort på det hvite lerret.

Glorien er slett ikke borte. Et skjevt, litt sjenert smil er på plass. Det samme er Elvis Presley-sveisen og barten, som alltid har vært hans varemerke. Han er her for å støtte et prosjekt for utdeling av jord til disse fattige menneskene.

Land og jord

- Folket må ha land og jord, sier han i en ytterst kort appell. Det er kvinnene som jubler. Mennene er opptatt med å samle metall og plast fra de endeløse fjellene med søppel, eller ruse seg på lim og stoff.

Så går Estrada opp i 2. etasje i et av de få husene her som er bygd av en frivillig organisasjon for hjemløse på Filippinene. Med sitt skjeve smil dukker han opp i det som snart skal bli et vindu. Han har det samme ansiktsuttrykket som på de 20 år gamle filmplakatene som fortsatt henger i sentrum av Manila. For filmene spilles fortsatt.

Bare en mann

Elena Degusman er av dem som har tatt turen hit for å hilse på sin helt : - Vi elsker ham. Merket du ikke varmen hans, sier hun.

Elena sier hun vil stemme på Estrada igjen, selv om han er korrupt.

Om hans mange offentlige elskerinner, og ryktene om talløse andre, sier den strenge katolikken Elena bare dette: - Han er jo bare en mann, sier hun og flirer tannløst.

Men det mener ikke erkebiskop Sin er tilstrekkelig for en mann som skal være president i dette eneste kristne landet i Asia, der de aller fleste av de 70 millioner innbyggerne er katolikker.

«La oss be for at presidenten vil høre mer på Guds stemme enn på stemmene til hans egoistiske politiske rådgivere,» sier Sin, og legger hele Vårherres prestisje i sitt korstog mot det de aller fleste i dette landet mener er en korrupt president.

- Ingen tyv

Det er en korrupsjonsskandale som omhandler 25 millioner kroner Estrada har mottatt fra en svirebror og forretningsvenn som er det konkrete utgangspunktet for riksrettstiltalen. I tillegg skal Estrada ha tatt imot et ukjent antall millioner av skatter på tobakk.

Men selv om Estrada har erkjent at de 25 millionene fra spill står på hans konto, så hevder han at han aldri har bedt om pengene, og heller ikke kan kalles korrupt.

- Jeg ble ikke president for å stjele penger fra folket. Det er ingen tyver i min familie, forsvarte han seg med i går.

Men selv om hans forsvar går hjem blant de aller fattigste her på søppelfjellet i Manila, så forsterkes nå presset mot ham fra dag til dag for at han skal trekke seg frivillig.

HILSER SLUMMEN: Fra et vindu i et halvferdig hus i slummen vinker «Erap» scenevant til sine tilhenger.
HELTEN OG FOLKET: Filippinenes president Joseph Estrada er gammel skuespiller og fattigfolks helt fra filmlerretet. I går kom han til slummen for å hente støtte i riksrettsaken som er reist mot ham.