TIGERE: I landsbyen Pandharkawada har 13 mennesker blitt drept av en enkelt tiger de siste to åra. Den antas å ha kommet fra et vernet område i nærheten, som dette reservatet nær Chandrapur, et par mil øst for landsbyen i sentrale India. Foto: New York Times / NTB Scanpix
TIGERE: I landsbyen Pandharkawada har 13 mennesker blitt drept av en enkelt tiger de siste to åra. Den antas å ha kommet fra et vernet område i nærheten, som dette reservatet nær Chandrapur, et par mil øst for landsbyen i sentrale India. Foto: New York Times / NTB ScanpixVis mer

Har tatt 13 menneskeliv:

«Desperat» forsøk skal fange tigeren: - De bare elsker det

Soldater har gått i manngard og varmesøkende droner flyr over jungelen. Ingenting har fungert. Nå lukter det desperasjon, men godt, av landsbyens siste forsøk.

Med ansiktet vendt ned mot bakken ble den eldre kvinnen funnet død i bomullsåkeren. På ryggen hadde hun store kloremerker.

Hun var det første offeret.

To år seinere har ei fem år gammel tiger tatt livet av ytterligere tolv personer fra den lille landsbyen Pandharkawada i sentrale India, skriver New York Times.

I to år har innbyggerne ønsket blod, men har ikke klart å fange tigeren. Det har heller ikke myndighetene.

Og det har ikke stått på innsatsen.

HOPPET INN: Under en safaritur i Tanzania kom en gepard inn i bilen hvor turister og guider satt. Video: CNN Vis mer

Droner og elefanter

De har kartlagt tigrene i området med blant annet DNA-tester og viltkameraer, og slått fast at tigeren som har tatt 13 menneskeliv er den fem år gamle tiger-hunnen.

At én tiger står bak så mange angrep på mennesker, er ifølge eksperter ekstremt uvanlig. Og det har vært uvanlig vanskelig å fange tigeren.

Soldater har gått i manngard i jungelområdene rundt landsbyen og bulldosere har regelrett valset over vegetasjon for å få bedre sikt.

Profesjonelle jegere har brukt timevis i jungelen for å montere kameraer og finne poster.

Droner med varmekameraer har flydd over området og fem elefanter med veterinærer på ryggen har ridd gjennom jungelen for å skremme den ut.

Ingenting har fungert.

LØVE: En gjeng turister var på en safaritur gjennom Taigan Safari Park, som ligger på Krim-halvøya, da en av løvene plutselig bykset inn i bilen de satt i. Video: NTB Scanpix Vis mer

«Obsession»

Nå håper skogvokterne i området at et siste «desperat» forsøk endelig skal få has på tigeren, skriver New York Times.

Løsningen lukter det godt av. Lokkemiddelet er parfyme. Men ikke hvilken som helst parfyme: «Obsession» av Calvin Klein.

- Jeg vet, det er veldig morsomt. Men hva annet skal vi gjøre, sier skogvoktersjefen Sunil Limaye til avisa.

Det høres kanskje morsomt ut, men det er med største alvor at de lokale myndighetene nå skal ta i bruk den originale løsningen. Den er brukt tidligere, av forskere verden over.

- Ser ut som de er i himmelen

Selv om flere parfymer virker å fungere som lokkemiddel på store kattedyr, ble Calvin Kleins «Obsession» foretrukket blant forskere også i 2010.

Da skrev Reuters om en rekke forskere som forsøkte å merke jaguarer i jungelen i Guatemala. For å merke dem, måtte forskerne fange dem først. Og i jakten på viten brukte forskerne også da Calvin Kleins «Obsession».

I et intervju i det populærvitenskapelige tidsskriftet Scientific American fra 2014, sa Louise Ginman, en av sjefene i Taronga dyrepark i Sydney, at deres løver og tigrer «elsker» Calvin Klein-parfymen.

- De reagerer ikke på all parfyme, sa hun, men la til om Calvin Klein-varianten:

- Hva enn som er i den: de bare elsker det. De ser ut som de er i himmelen.

Det er fordi den inneholder civet, i utgangspunktet et feromon fra kattedyret sivett, som nå kan produseres syntetisk. Dette stoffet er ifølge New York Times vitenskapelig bevist å ha forlokkende effekt på kattedyr.

Får ikke drepe tigeren

Om natta går menn i landsbyen Pandharkawada patruljer. De er bevæpnet med blant annet spyd.

Landsby-innbyggerne er redde. De unngår åkrene sine og låser dørene sine om natta, noe de aldri har gjort før, ifølge New York Times.

T-1, som skogvokterne har døpt tiger-hunnen, har tidligere klart å dra sine ofre etter nakken. Tigeren, og hennes to avkom, har så forsynt seg av ofrene sine.

Men verken skogvoktere eller landsbyinnbyggere har carte blanche til å ta tigeren av dage, hvis muligheten byr seg.

Etter konflikt mellom dyrevernsaktivister og de lokale myndighetene har saken om T-1 gått helt til Indias høyesterett.

Landets øverste domstol har konkludert med at skogvoktere må gjøre sitt ytterste for å fange tigeren, og deretter frakte den til et reservat eller en dyrepark. Hvis de ikke lykkes, er siste utvei å ta livet av tigeren.

Å fange den, blir neppe lett, tror den berømte jegeren Nawab Shafat Ali Khan. Man må da til verks med bedøvelsespiler, og de er vanskelig å bruke.

De er lange og må skytes mot dyret fra forholdsvis kloss hold.

- Det kommer til å være umulig å bedøve henne, sier jegeren Khan til avisa.

- Hun har lært fra alle de mislykkede forsøkene. Vi har gjort henne veldig smart. Briljant, faktisk.

Vernet art

Ironisk nok er det Indias innsats for å verne tigeren som art, som nå har ført til at en av dem er i en posisjon til å ta menneskeliv.

I løpet av ti år har antallet tigere steget til 2500, det høyeste antallet i verden. Arten er fremdeles truet, men innsatsen de siste ti åra har hjulpet bestanden.

Det har India klart ved å etablere en rekke verneområder. Flere av disse ligger ikke langt fra landsbyen Pandharkawada. Verneområdene er ikke spesielt isolerte, og det er lett for tigere å ta seg ut av reservatene.

Det var det T-1 gjorde.

- Da jeg var ung, gikk vi rundt i jungelen om natta og det var ikke noe problem. Jeg vet ikke hvor disse tigrene kommer fra, men de fortsetter å komme, sier en eldre innbygger i landsbyen til New York Times.