Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperat fredsinnspurt

USA sender kraftdiplomaten Richard Holbrooke for å gi Slobodan Milosevic en siste advarsel. Serbernes president får kniven på strupen: Undertegn fredsavtalen eller bli bombet av NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har vedtatt å sende spesialutsending Richard Holbrooke til Beograd i et siste forsøk på å snakke Slobodan Milosevic på bedre tanker. Samtidig gjør EUs og Russlands fredsmeklere seg klare til samme reise med samme formål: Å hindre at NATO må gjøre alvor av truslene om angrep mot Milosevic. Kravet deres er at de serbiske angrepene i Kosovo må opphøre øyeblikkelig, hvis ikke vil NATO bombe serbiske mål.

- Holbrooke vil forklare president Milosevic at NATO forbereder luftangrep mot Jugoslavia, sa USAs utenriksminister Madeleine Albright i ettermiddag.

Ultimatum

Madeleine Albright gir Milosevic et ultimatum: Stopp angrepene og aksepter en midlertidig NATO-styrke plassert i Jugoslavia, eller ta det fulle ansvaret for NATO-angrepet.

Det er bare halvannen uke siden Holbrooke og Milosevic møttes, det endte som så mange ganger før - uten enighet eller forpliktende avtaler. Holbrooke skal møte Milosevic i morgen kveld. Før den tid vil kraftdiplomaten diskutere situasjonen i Kosovo med NATOs generalsekretær Javier Solana i Brussel.

Siste innspurt

Det er hektisk møtevirksomhet som pågår i et forsøk på å unngå innblanding av NATO. Fredsmeklerne som ledet forhandlingene i Rambouillet er også på vei til Beograd. De internasjonale utsendingene Dennis Hill fra USA, Wolfgang Petrisch som representerer EU og Boris Majorskij fra Russland reiser til Beograd i morgen i et forsøk på å overtale Milosevic til å godta fredsplanen.

I Kosovo er det i dag harde kamper for andre dag på rad. Mer enn 2000 mennesker er drept, og flere hundre tusen mennesker er blitt hjemløse i løpet av det siste årets kamper mellom regjeringssoldater og opprørshæren UCK. Geriljaen slåss for selvstendighet for etniske albanere i Kosovo, den største folkegruppa i provinsen i den Jugoslaviske republikken Serbia.

SISTE ADVARSEL: Richard Holbrooke (t.v) vil gi Slobodan Milosevic en siste sjanse til å komme på bedre tanker.