Desperat hjelpebehov

FN får ikke inn nok penger, og hjelpesendingene strekker ikke til for de desperate jordskjelvofrene i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom bistandsminister Erik Solheim til Pakistan for å orientere seg om den desperate situasjonen.

Mangelen på telt er særlig prekær . Vinteren nærmer seg og temperaturen kryper ned til under minus ti grader i den pakistanske delen av Kashmir.

Jordskjelvet 8. oktober tok livet av mer enn 53 000 mennesker, men FN frykter at tallet på omkomne kan bli doblet i de neste månedene. Opptil tre millioner mennesker trenger husly og mat gjennom hele vinteren. Mange veier er skylt bort av vannmassene i fjellene, og hundretusener av mennesker er fremdeles utenfor rekkevidde.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner og FN mangler penger til å få hjelpen ut.

FN-organisasjonene har bedt om to milliarder kroner, men hadde i går bare fått inn 440 millioner kroner. Det vil FNs generalsekretær Kofi Annan prøve å gjøre noe med på dagens giverkonferanse i Geneve.

Norge har bidratt med 180 millioner kroner til FN og de store norske hjelpeorganisasjonene.

I dag treffer Solheim Pakistans president Pervez Musharraf i hovedstaden Islamabad, før han drar ut til de hardest rammede områdene.

-  Du kommer ikke med nye millionløfter om hjelp?

-  Bevilgningene er ferske og ble behandlet av Stortinget for få dager siden. Men det kan tenkes at det kan blir mer seinere, sier Solheim på telefon fra London.

-  Verden reagerer mye saktere enn i forbindelse med tsunamien. Hjelpearbeidet er godt organisert, men vi mangler utstyr som telt. Det er ikke nok telt i hele verden, hvor rart det enn måtte høres ut.

I PAKISTAN: Bistandsminister Erik Solheim skal besøke områdene som er hardest rammet av jordskjelvet.
LIDER: Barna rammes hardt.