Desperat jakt etter vann i India

Denne døde kua minner de fire kvinnene på jakt etter vann om at det er liv i hver dråpe de kan finne. Tørre brønner, avsvidde marker og temperaturer på 45 varmegrader gjør at India forbereder seg på den verste tørken på 100 år. 50 millioner mennesker kan bli rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse kvinnene leter etter vann i Babute Ki Dhani i Rajasthan i det nordvestlige India. Men de fleste steder er brønnene allerede tomme. Rajasthan og Gujarat er de delstatene som er verst rammet.

Tar sjanser

Kampen om de små vannmengdene som ennå finnes er beinhard. Byen Rajipar er en av mange der folk tar store sjanser for noen dyrebare dråper. Helt i bunn av den 60- 70 meter dype brønnen er det fortsatt litt vann igjen, selv om man ikke får tak i det ved å hive ned ei bøtte med tau i slik man vanligvis gjør. I stedet er det kvinnene som gjør jobben.

De magreste og modigste av dem lar seg selv slippe ned i den trange brønnen, og fyller så mange bøtter de kan der nede, før både de selv og bøttene heises opp igjen.

Forurenset

Problemet er bare at gjørma som er igjen i bunnen av brønnen ofte er sterkt forurenset. Diaré og magesykdommer herjer derfor parallelt med sulten og uttørringen. Offisielt er ennå ingen døde som direkte følge av tørken. Men det er meldt om opptøyer på grunn av vannmangelen. I ett tilfelle skal flere mennesker ha blitt drept fordi demonstranter stengte en vei og krevde tankbiler med vann. Politiet skjøt med skarpt.

Regjeringen har satt på alle varsellamper, og alle parlamentsmedlemmer har gitt en månedslønn i katastrofehjelp og oppfordret alle andre til å gi det de kan.

Tirsdag bevilget regjeringen rundt 20 milliarder norske kroner i krisehjelp, og lastebiler og jernbanevogner er sendt til kriseområdet med mat og vann.

I to år har monsunregnet gitt mye mindre vann enn vanlig i denne tradisjonelt tørre delen av India. Om en måned skal monsunsesongen starte. Men værmeldingene er langt fra positive. Værvarslingsinstitutter varsler enda mindre regn i år enn i fjor.

morten.strand@dagbladet.no

DØDEN VENTER: Kvinner i det nordvestlige India er på desperat leting etter vann.