Desperat jakt på bankforbindelser

På jakt etter penger, prøvde Eva Karin Haugen å skaffe nye bankforbindelser så sent som i februar. Da var flere av eiendommene allerede pantsatt til over pipa.

SIKTET: Eva-Karin Haugen (51) er siktet for grovt underslag. Foto: Privat.
SIKTET: Eva-Karin Haugen (51) er siktet for grovt underslag. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Etter å ha pantsatt et seksti-talls eiendommer for nær en milliard kroner, rundt fem ganger eiendommenes verdi, fortsatte Eva-Karin Haugen (51) og Per Sten Andersen (69) den desperate jakten på friske penger for å holde TA-Invest i live.

Mens medlemmene i aksjeklubben ble stadig mer høylytte i sine krav om å få utbetalt pengene sine jobbet Haugen med å finne nye bankforbindelser.

«Langsiktig samarbeid»
I februar tok bedrageri- og underslagssiktede Eva-Karin Haugen kontakt med den lille banken Klæbu Sparebank med tanke på det hun beskrev som «et langsiktig samarbeid».

Da hevdet hun å disponere eiendomsverdier for 220 millioner kroner sammen med samboeren Per Sten Andersen.

Haugen hevdet at selskapet EK Eiendom AS disponerte eiendommer for 120 millioner kroner, og at hun og Andersen privat disponerte eiendommer for 100 millioner kroner.

Takket nei
Opplysningene bekreftes av kredittsjef Bård Einar Brenne i Klæbu sparebank.

- Det gjaldt finansiering av eiendom. Nå er jeg usikker på om det gjaldt refinansiering eller finansiering av nye kjøp. Hvis de hadde vært en kunde vi ønsket, så kunne samarbeidet ført til at vi lånte ut penger til dem for å finansiere nye kjøp, sier Brenne il Dagbladet.no.

Loven begrenser imidlertid hvor store engasjementer en lokal bank kan ta.

- Det begrenser seg til 25 prosent av bankens egenkapital. Volumet på eiendomsporteføljen var for stort og vi avviste henvendelsen, sier Brenne.

Møttes aldri
- Vi understreket at det måtte stilles betydelig egenkapital i prosjektene. Hun bekreftet at det fantes, Brenne til Dagbladet.no.

Klæbu sparebank takket imidlertid nei til henvendelsen fra Haugen.

- IDEALISTISK BASIS: I et brev til medlemmene skrev samboerparet at de drev spareklubben på idelistisk basis. Foto: Faksimile
- IDEALISTISK BASIS: I et brev til medlemmene skrev samboerparet at de drev spareklubben på idelistisk basis. Foto: Faksimile Vis mer

- Og vi møtte henne aldri, sier kredittsjefen.

Det kan banken være glade for i dag. Da Haugen tok kontakt, var nemlig eiendommene allerede pantsatt til langt over pipa.

Ifølge Dagens Næringsliv er det tatt ut 26 enkeltpant i eiendommene hos Nordea i 2007 og 2008. De fleste pantene skal ifølge avisen være på 40 millioner kroner hver.

Pant for en milliard
Totalt har norske banker og finansinstitusjoner tatt pant for nær en milliard kroner i eiendommene som har en verdi på knappe 200 millioner, ifølge Dagens Næringsliv.

Eva-Karin Haugen og Per Sten Andersen er ifølge Dagens Næringsliv oppført som eiere av til sammen 45 eiendommer kjøpt mellom 2005 og 2007 for til sammen 121 millioner kroner.

I tillegg er deres felles selskap EK Eiendom AS oppført som eier av 17 eiendommer kjøpt for 30,8 millioner kroner i samme tidsrom. Også  Per Sten Andersens  datter står oppført med ni eiendommer.

Haugens forsvarer, Marianne Darre-Næss, sier til Dagbladet.no at hun ikke ønsker å kommentere saken.