FALT NED I BRØNN: En gutt på to år har falt ned i en brønn som antas å være mellom 100 og 150 meter dyp. Foto: Paco Guzmán. Reporter: Kristoffer Løkås. Vis mer

Desperat kamp for å finne Julen

De tallrike redningsarbeiderne som forsøker å få opp to år gamle Julen fra en dyp brønn ved landsbyen Totalán sør i Spania, forsøker nå tre metoder for å få opp gutten.

Ingen vet om den to år gamle gutten Julen, som søndag rundt klokka 14 falt ned i en brønn ved landsbyen Totalán nær Málaga i Andalucía, er i live eller skadet.

Brønnen er antatt å være 100 til 150 meter dyp, og den ble gravd ut for å finne vann i grunnen. Hvorfor denne brønnen ikke hadde et forsvarlig lokk, er det store spørsmålet som mange spør seg.

Skal ha lekt

Gutten falt ned i brønnen under lek, ifølge en slektning som så det. Familien hadde dratt ut på landet denne søndagen og var i ferd med å koke paella da ulykka skjedde.

Søndag senket redningsfolkene ned en mobiltelefon med lys for å se hva de kunne finne. De fant en pose med godterier, som gutten trolig hadde med seg og som hadde hengt seg fast i veggen på brønnen.

KAMP MOT KLOKKA: Mer enn hundre redningsarbeidere og politifolk kjemper for å få to år gamle Julen opp fra brønnen i Sør-Spania. Foto: Gregorio Marrero / AP / NTB Scanpix
KAMP MOT KLOKKA: Mer enn hundre redningsarbeidere og politifolk kjemper for å få to år gamle Julen opp fra brønnen i Sør-Spania. Foto: Gregorio Marrero / AP / NTB Scanpix Vis mer

Seinere har de senket ned en robot. Men denne møtte en bunn 78 meter nede, som besto av våt sand, opplyses det. Trolig har det gått et skred inne i brønnen. Da kan gutten være begravd.

Kjemper mot klokka

Ved ulykkesstedet er det kjørt opp stadig mer og tyngre utstyr for redningsoperasjonen. Sivilgarden, lokalt politi, helsearbeidere, krisepsykologer og politikere er til stede. De kjemper mot klokka. På litt avstand må alle de frammøtte journalistene stå.

Hittil har man forsøkt å grave opp fra bunnen av brønnen. Etter et døgn har de fått til å hente opp bare omtrent 30 centimeter av den sanden eller jorda som de har truffet i bunnen.

Kan utløse skred

Derfor har de satt i verk tre andre metoder for å finne Julen. Det første forsøket er å få opp jord og sand raskere med en metode som de ennå ikke har forklart.

Det andre er å grave en ny brønn like ved, enten helt parallell, eller på skrå. Men denslags er farlig. Brønnen som gutten har falt ned i, er ikke fôret med rør. Å grave ny brønn kan utløse et skred. Da må trolig den første brønnen fôres først.

Det tredje er å grave opp et større område, under åpen himmel, med store gravemaskiner. Dette utstyret kom på plass etterhvert utover mandagen. Men håpet om å finne Julen i live svinner opplagt med klokka.