Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperat kamp for å redde Per fra løgnene

LILLESTRØM (Dagbladet): Med verbale brannmannsløft forsøkte Per Orderuds forsvarere å dra den drapstiltalte odelsgutten ut av troverdighetsproblemene han har kjørt seg fast i. Men det ble svært tungt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en av hans forsvarere, Cato Schiøtz, oppsummerte det på slutten av dagen:

- Med de politiforklaringene han har avgitt, er skaden delvis uopprettelig.

Men både Schiøtz og Harald Stabell jobbet i går iherdig for å rette opp det inntrykket som ble skapt etter aktoratets utspørring dagen før, nemlig at Per Orderud holder på den uriktige versjonen helt til det ikke nytter å lyve mer.

- Du må gi juryen en forklaring på hvorfor du løy om gårdstvisten etter at du ble pågrepet for drapene. Hvorfor sa du ikke sannheten? spurte Schiøtz.

- Jeg hadde løyet i den sivile saken, og følte meg bundet av det, sa Per.

- Men nå var du jo siktet for drap! påpekte forsvarer Schiøtz.

- Jeg var redd de vil trekke forhastede slutninger og tro at det var en sammenheng mellom den falske kontrakten og drapene. Jeg var livredd de ville trekke den slutningen, svarte Per med svak stemme.

:i retten

I GÅR: Per Orderud forklarte seg for tredje dag på rad.

KONFLIKTEN: Per Orderud har løyet flere ganger i forbindelse med gårdstvisten, men gjør det at juryen ikke kan feste lit til ham i trippeldrapssaken?

REPLIKKEN: - Det er så dårlig vannkvalitet på gården at det er vanskelig å få det hvite tøyet hvitt. Det er ikke mange kvinner som ville ha funnet seg i å vaske i slikt vann, sa Per Orderud om sin kone Veronica.

TIRSDAG: Per skal avslutte sin forklaring. Deretter skal Veronica Orderud forklare seg.

Cato Schiøtz forsøkte å få fram at den forfalskede kjøpekontrakten strengt tatt ikke var så sentral i den sivile saken om gården mellom far og sønn.

- Jeg hadde en rekke andre dokumenter som gjorde at saken sto sterkt, sa Per.

Gikk tilbake

Per mener at han reelt sett overtok gården da den første av totalt tre kontrakter ble undertegnet i desember 1995. I retten sa han at det framgikk av både hans og farens selvangivelser for åra 1995 og 1996 at gården var Pers.

Han mener at faren Kristian Magnus plutselig gikk tilbake på den gamle avtalen på grunn av en ny reguleringsplan som kom i 1997, hvor deler av jorda til Orderud gård var omregulert til industri- og boligformål. Per erkjente at han kunne tjene på å selge tomter slik reguleringsplanen ga mulighet til, og trodde det var årsaken til at faren da ønsket mer penger for gården.

- Men jeg klagde på reguleringsplanen, for jeg var interessert i å drive landbruk. Jeg ville ikke avgi en dekar, sa Per.

Per vant rettssaken mot faren, og sa i retten i går at han følte at han hadde en sterkere sak da ankesaken nærmet seg. Den var planlagt kort tid etter drapene.

- Jeg hadde jo to skrifteksperter som sa at skjøtet på gården var ekte, sa Per.

- Men ifølge tiltalen syslet du jo i denne tida med tanken på drap, sa Schiøtz.

- Det er helt sinnssykt, svarte Per stille.

Han fortalte også at han dagen før trippeldrapet fikk telefon fra sin advokat i gårdstvisten, Rolf Nybakk, som ga inntrykk av forlik.

- Jeg ble kjempeglad. Jeg hadde alltid ønsket et forlik, sa Per. Per og hans forsvarere mener dermed at tvisten ikke kan ha vært noe motiv for Per.

Gråt i vitneboksen

Han sa videre at han hadde hatt et meget godt forhold til søsteren Anne og til foreldrene Marie og Kristian Magnus som han bodde sammen med i 36 år.

Da han ble konfrontert med en påstand om at faren Kristian skal ha hatt et alkoholproblem, begynte tårene å trille hos den trauste bonden i vitneboksen.

- Føler du at du må stå opp for din fars ettermæle? spurte Schiøtz.

- Ja, svarte 48-åringen gråtkvalt.

FORSVAR: Per Orderuds forsvarer Cato Schiøtz (til venstre) overtok i går utspørringen av Per Kristian Orderud, etter at aktoratet har presset ham hardt - og fått ham til å innrømme løgner. Til høyre aktor Olav Helge Thue.
Hele Norges coronakart