Desperat kamp for å stanse ISIL i Nord-Irak

Nordirakiske byer ruster seg for å stå imot offensiven til de ekstreme islamistene i gruppa ISIL. Hundretusener er på flukt etter ISILs erobring av storbyen Mosul.

KRAFTIGE SAMMENSTØT: To barn ved utbrente biler etter et sammenstøt mellom islamistiske terrorgrupper og irakiske sikkerhetsstyrker.Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KRAFTIGE SAMMENSTØT: To barn ved utbrente biler etter et sammenstøt mellom islamistiske terrorgrupper og irakiske sikkerhetsstyrker.Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kurdisk-irakiske styrker er blitt sendt som forsterkninger til byen Kirkuk, ifølge kilder i de irakiske sikkerhetstjenestene.

Også oljefeltene i den omkringliggende provinsen har fått økt beskyttelse. Flere tusen irakiske soldater og politifolk skal forsvare dem mot opprørsstyrkene som tirsdag erobret Iraks nest største by Mosul.

Så langt skal imidlertid samarbeidet mellom de irakiske regjeringsstyrkene og styrkene til myndighetene i de delvis selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak ha vært utfordrende.

- Tragisk nok har regjeringen i Bagdad inntatt en posisjon som har hindret samarbeid, sier Nechirvan Barzani, som leder regjeringen i de kurdiske områdene.

- Soldatene flyktet En halv million mennesker har flyktet fra Mosul etter at byen falt, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Øyenvitner forteller at også soldater og politifolk la på flukt, etter først å ha skiftet til sivilt.

- Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var selv på vei bort fra Mosul tirsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer