KRAFTIGE SAMMENSTØT: To barn ved utbrente biler etter et sammenstøt mellom islamistiske terrorgrupper og irakiske sikkerhetsstyrker.Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KRAFTIGE SAMMENSTØT: To barn ved utbrente biler etter et sammenstøt mellom islamistiske terrorgrupper og irakiske sikkerhetsstyrker.Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Desperat kamp for å stanse ISIL i Nord-Irak

Nordirakiske byer ruster seg for å stå imot offensiven til de ekstreme islamistene i gruppa ISIL. Hundretusener er på flukt etter ISILs erobring av storbyen Mosul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdisk-irakiske styrker er blitt sendt som forsterkninger til byen Kirkuk, ifølge kilder i de irakiske sikkerhetstjenestene.

Også oljefeltene i den omkringliggende provinsen har fått økt beskyttelse. Flere tusen irakiske soldater og politifolk skal forsvare dem mot opprørsstyrkene som tirsdag erobret Iraks nest største by Mosul.

Så langt skal imidlertid samarbeidet mellom de irakiske regjeringsstyrkene og styrkene til myndighetene i de delvis selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak ha vært utfordrende.

- Tragisk nok har regjeringen i Bagdad inntatt en posisjon som har hindret samarbeid, sier Nechirvan Barzani, som leder regjeringen i de kurdiske områdene.

- Soldatene flyktet En halv million mennesker har flyktet fra Mosul etter at byen falt, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Øyenvitner forteller at også soldater og politifolk la på flukt, etter først å ha skiftet til sivilt.

- Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var selv på vei bort fra Mosul tirsdag.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har erklært unntakstilstand og lovet å gi våpen til frivillige sivile som vil delta i kampen mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Brøt med al-Qaida Mosuls fall var den siste i en rekke militære seire for ISIL, som nå kontrollerer store områder både i Irak og nabolandet Syria.

Gruppa erobret den irakiske byen Falluja, som ligger 5 mil vest for hovedstaden Bagdad, i vinter. Også deler av Ramadi kontrolleres av ISIL, som den siste uka har erobret flere mindre byer og landsbyer i Nord-Irak i tillegg til Mosul.

I Syria er ISIL en av de viktigste geriljagruppene som kjemper mot styrkene til president Bashar al-Assad. ISIL har imidlertid også havnet i kamp med andre islamistiske opprørsgrupper.

Opprinnelig ble ISIL regnet som en del av al-Qaida-nettverket, men gruppen brøt med den sentrale ledelsen for al-Qaida i fjor.

Et betydelig antall europeiske islamister kjemper for ISIL i Syria, og tre norske menn er siktet for å ha prøvd å slutte seg til den ytterliggående organisasjonen.

(NTB)

PÅ FLUKT: En flyktende barnefamilie fra Mosul  ved et sjekkpunkt utenfor byen Arbil. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: En flyktende barnefamilie fra Mosul ved et sjekkpunkt utenfor byen Arbil. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer