Desperat kamp mot døden etter eksplosjon

79 gruvearbeidere innesperret i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 221 gruvearbeidere var på jobb i Dongfeng-gruva i den kinesiske byen Qitaihe i morges, da kullstøv tok fyr inne i gruvegangen.

Ifølge nyhetsbyrået AP eksploderte hele gruvegangen like etterpå. Ekslosjonen ødela samtidig hele ventilasjonsanlegget i gruva, og så langt er 68 arbeidere bekreftet omkommet.

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua opplyser at 74 av arbeiderne er reddet ut etter eksplosjonen. Men fortsatt jobber redningsmannskapet på spreng for å finne de 79 som fortsatt er innesperret.

Ingen vet om de lever eller ikke.

- Vi skal ikke spare noen ressurser på å få ut de innesperrede arbeiderne, sier gruveadministrator Li Yizhong til Xinhua.

Mange ulykker

Dongfeng-gruva ligger i provinsen Heilongjiang, nordøst i Kina. Provinshovedstaden Harbin nådde det internasjonale nyhetsbildet i forrige uke da det ble kjent at en eksplosjon i et atomkraftverk forgiftet drikkevannet til Harbin.

På grunn av alle de alvorlige industriulykkene i Kina, strammer nå kinesiske myndigheter lovverket. Ifølge AP har statsminister Wen Jiabao og president Hu Jintao krevd at industriherrene reduserer risikoen i industrien dramatisk.

Ikke råd til sikring

I løpet av årets seks første måneder døde 2700 mennesker i gruveulykker i Kina. Oversvømmelser, branner, og eksplosjoner er en del av den daglige risikoen kinesiske gruvearbeidere løper.

Den sterke veksten i Kinas økonomi bidrar, ifølge AP, til at blant annet kullselskapene tar sjanser i utvinningene sine.

De har rett og slett ikke råd til å drive forskriftsmessig om de skal levere det industrien krever.

Dongfeng-gruva eies av et statlig eid konglomerat av fire kullprodusenter.