Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperat kamp mot epidemier

Meslinger, diaré og andre sykdommer er rapportert på Sri Lanka. Hjelpearbeidere jobber nå på spreng for å forhindre utbrudd av epidemier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COLOMBO (Dagbladet): Tusenvis av ofre etter flodbølgekatastrofen blir begravd i all hast for å unngå spredning av smittsomme sykdommer. Men mange områder har fremdeles ikke fått hjelp. Kampen mot epidemiene blir et kappløp med tida.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart mot at sykdommer og epidemier kan ta livet av like mange mennesker som selve flomkatastrofen.

Dødstallene stiger

Over 22 000 mennesker var inntil i går kveld rapportert døde på Sri Lanka. Ennå er mange savnet. Døde mennesker hentes fram fra ruiner av hus, fra tog og biler. Fremdeles har man ikke full oversikt over ødeleggelsene, og tallene på dødsofre stiger stadig.

Det som en gang var smilets land er rammet av sorg.

I sorgI landsbyen Katukurunda utenfor Colombo høres en jevn sum av gråt. Nok en begravelse samler innbyggerne til felles sorg. Denne gang er det en tobarnsfar som skal i jorda.

-  Alt er borte. Dette er ufattelig, helt ufattelig, sier Benedict Silva, som er kirketjener i den katolske kirken.

Det regner, til tross for at det er flere uker siden regntida skulle vært over. Ingenting er som det skal være her.

-  Dette området ble skånet for mange dødsofre, men vi har over 2000 mennesker som har mistet huset sitt og alt de eier. Vi forbereder dem på at de må bo i kirken en god stund, sier Silva.

Alt ødelagt

Langs det som var hovedgata i Katukurunda ligger hauger med leker, møbler, klær og andre private eiendeler.

Alle husene er ødelagt.

Det er som om en brøytebil har skuflet med seg et helt samfunn. Men midt i all gjørma står folk og plukker med seg det de kan.

-  Hjemmet mitt er borte, sier S.H. Rohini Besilva, og peker ned mot strandkanten.

Bølgene svarer morskt tilbake. Havet, som var brødboksen til dette lille fiskesamfunnet, skremmer folk nå. De minste barna våger ikke nærme seg vannkanten.

-  De er redde. De tror det kan skje igjen, sier Besilva. Hennes egne fem barn har hun plassert oppe ved kirken. Datteren på knappe et år reddet hun selv ut av vannmassene.

-  Jeg sto og lagde mat. På bare noen minutter var alt over, sier Besilva, som med vann opp til skuldrene tok minstejenta og løp alt hun kunne.

Mistet sine hjem

Trolig er mellom en og halvannen million mennesker er blitt hjemløse på Sri Lanka etter at flodbølgen slo inn. De fleste har ingen slektninger å gå til.

-  De har alle samme den samme historien, sier fembarnsmoren.

Hun og flere hundretusen på Sri Lanka er nå avhengig av hjelp fra andre for å overleve. I tillegg til internasjonal nødhjelp, har lokalsamfunnet satt i gang en storstilt innsamlingsaksjon. Overalt i hovedstaden henger plakater om hvor man kan levere tørrmat, vann og klær.

BEGRAVES: Ofre etter den ufattelige katastrofen stables i en massegrav i byen Galle på Sri Lanka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media