Desperat kamp mot flammene

15000 brannmannskaper kjempet i natt en desperat kamp mot 20 meter høye flammer i Sydneys forsteder. 5000 mennesker er evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mennesker som tørster etter gode nyheter om været kan bare resignere overfor værgudene. Værvarselet viser fortsatt rekordvarme og vind. Inne i Sydney er det 38 varmegrader.

Hvis ikke flammene stanses før de når byens betong, vil det bli enda varmere og mer røyk i byen med fire millioner innbyggere.

- Moder natur rammer oss på den aller tøffeste måten, sier John Winter i New South Wales brannvesen.

- Jeg var helt slått ut. Røyken var fullstendig blindende. Vi kunne høre veden i trærne eksplodere i varmen, sier en av de evakuerte, Claire Marnane, til telegrambyrået AP.

Åtte arrestert

Åtte mennesker er arrestert, mistenkt for å ha startet brannene. Politiet sier at mer enn halvparten av de hundre brannene som raser rundt Sydney er påsatt.

Det uler i sirener og kryr av helikoptre i lufta. Sola steiker ubønnhørlig.

Alt disponibelt materiell, som vannkanoner og vannbombehelikoptre, er tatt i bruk. Helikoptrene kan s uge opp inntil ni tusen liter vann på ett minutt, og er det viktigste redskapet for rask redning av hus i brann. Brannmannskaper pumper også vann fra private svømmebassenger i kampen mot flammene. Hittil har 15000 brannfolk og 60 fly deltatt i slokkingsarbeidet.

Hjelpeløse

- Det verste er uvissheten og den intense spenningen som ikke tar slutt, sier Anne Olsen i Hunter Valley til NTB.

Hun og ektemannen Arnfred driver en vingård og bor i ett av de hardest rammede brannområdene. På kvelden 1. nyttårsdag var motorveien som passerer gården til paret, stengt i begge retninger. De kunne verken komme seg sørover til Sydney eller til Singleton i vindalen der de bor.

Strømmen er borte, men om natta er dalen de bor i opplyst av branner som lyser opp himmelen rundt gården.

- Man føler seg så hjelpeløs i en slik situasjon, og det tar på når det varer i så mange dager, sier Anne Olsen.

I løpet av de tre første døgnene etter at brannen brøt ut første juledag, brant 150 hus ned til grunnen.

<B>HJEM IGJEN:</B> Innbyggere i MacQuarie Park returnerer hjem etter at brannmannskapene hadde lyktes å få bukt med flammene like før de nådde bolighusene i området tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer