Desperat kamp mot oljen

Øyboerne på Fedje kjemper innbitt for å unngå mer oljesøl på strendene, men mangler utstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FEDJE/OSLO (Dagbladet.no): Lørdag morgen våknet 650 Fedje-beboere opp til marerittet de har fryktet lenge: Oljeutslipp i den vakre skjærgården. Og knapt noe oljevernberedskap eller utstyr deponert får å håndtere katastrofen.

Etter at det kypriotiske skipet «Server» gikk på grunn i går har frivillige Fedje-innbyggere i forsøkt å begrense skadene av nattens og morgenens utslipp. I morges startet arbeidet med å beskytte de mest kjære og utsatte stedene for lokalbefolkningen, som strender og utsatte områder.

Midt inne på øya stod det to containere med lenser og annet oljvernutstyr, men det ble så altfor lite mot den tjukke tungolja.

- Jeg har fått ansvaret for dette utstyret, og ringte rundt til en gjeng menn på øya for å sette igang med arbeidet så tidlig som mulig. Vi forsøker å legge lenser slik at den olja som flyter inne i Fyrsundet ikke skal trekke ut og legge seg andre steder, sier Kjell Samnøy.

Manglet tau

Han sier det samme som alle andre Dagbladet.no har snakket med på Fedje:

- Vi hadde hatt så mye mer og bedre utstyr om ikke hoved-depoet for oljevern var blitt lagt ned og flyttet til Florø i 2004. Nå må det være åpenbart for alle at vi må få det tilbake. Det er vi her ute som må gjøre jobben med å rydde bort oljeskitten fra steinene uansett.

Han hadde engang ikke tauverk til å trekke lensene med, og måtte be karene på øya om å lete i naustene sine for å finne noe de kunne bruke.

Desperat kamp mot oljen

Han er ikke imponert over Kystverket.

- Vi har fått noen lenser, utover det ingenting. Vi er bare frivillige her som arbeider, i egne kjeledresser og med flere private båter, sier Samnøy.

- Det er ikke mye HMS (helse, miljø, sikkerhet) her, nei.

Frykter fugledød

- Det er disse karene her som kan dette arbeidet, men de har ikke nødvendig utstyr. Det er en skandale. Jeg har allerede sett måker med svart olje på brystet. Jeg frykter at vi kommer til å få se mange fugler som dør de kommende dagene, sier leder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Han var ute med forbundets båt i dag og besiktiget vraket og oljeforurensningen langs land på Fedje.

- Vi regner med at mellom 275 og 300 tonn tungolje har rent ut i sjøen. Vinden trekker mye av dette i retning Herdla nord på Askøy. Der har vi et stort fuglereservat som står i fare. Jeg tror det er flere fugl der enn vanlig på grunn av det varme været, sier Oddekalv.

Tragedie

Ikke langt fra Fedje går det stadig supertankere med olje mellom Murmansk og kontinentet. Om en av disse skulle drive inn mot fjæra og gå på grunn vil konsekvensene være langt større enn i dag. Sanmøy er glad det ikke var en supertanker som gikk på grunn, og fremhever det som skrekkscenariet.

- Men det som har skjedd er uansett en tragedie, sier Samnøy.

WWF gikk tidligere i dag ut med sterk kritikk av regjeringen for ikke å ha fulgt opp løfter om å gjenopprette oljevernsdepoet som var på Fedje fram til 2005. De får følge av Samnøy, som mener at politikerne mister troverdighet.

Venter på Kystverket og oljeberedskap

- Dette handler ikke om mer penger enn en million i året. Det er et spørsmål om hva politikerne ønsker å gjøre. Om de vil ha troverdighet igjen i politikken sin så ser jeg ikke noe annet alternativ enn at vi får etablert oljeverndepot her nå, sier Samnøy.

Ordfører Erling Walderhaug er spent på hva som vil skje videre.

- Jeg forventer at de profesjonelle de kommer for å bidra snart. Folk jobber jo livet av seg, mere kan de ikke gjøre, sier Walderhaug.

NTB melder at den fungerende Kyst- og fiskeriministeren Dag Terje Andersen, som styrer departementet mens Helga Pedersen har barselpermisjon, mener det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner om hvorvidt beredskapen mot oljesøl var god nok.

- I forhold til havaristen fungerte det veldig bra. Fire slepebåter var på plass etter ganske kort tid, og to av dem hadde oljevernutstyr om bord. Et skip fra Kystvakten hadde også oljeutstyr. Først når selve aksjonsfasen er over, kan vi vurdere om beredskapen fungerte etter hensikten, sier Andersen til NTB.

SKYLDER PÅ UVÆRET: Kaptein Andreas Dimirikis på «Server» ventet med å slå alarm til skipet sto på grunn.
KAN IKKE STANSES: Den tunge oljen griser allerede til strendene på Fedje.
SKITTEN JOBB: Kjell Samnøy har ansvaret for det begrensede oljevernutstyret som er igjen på Fedje. Til tross for iherdig jobbing ble det vanskelig å unngå mye oljesøl på land innenfor fyret på Fedje.
LEKKER OLJE: Bakdelen av «Server» lekker diesel og tung bunkersolje.
DELT I TO: «Server», her avbildet i Frankrike, er 180 meter lang og 28 medter bred. Skipet var på vei til Murmansk uten last.
OLJEN SPRER SEG:</B> Det er uvisst hvordan utslippet vil spre seg.