Desperat kamp mot skogbranner i USA

Over 1.000 brannmenn kjemper en desperat kamp mot skogbrannen sør for Denver, Colorado, men klarer ikke å få kontroll over flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er satt inn 14 helikoptre og seks tankfly i slokkingsarbeidet, og stadig nye brannmannskaper kommer til Denver-området fra hele det vestlige USA. Men skogbranner raser i flere andre delstater, som California og New Mexico. Og katastrofealarmen stanser ikke med det, selv om problemet er det motsatte andre steder.

I Minnesota er store deler av de nordvestlige områdene satt under vann, etter at elver har gått over sine bredder, og delstatsmyndighetene har erklært flere kommuner for katastrofeområder.

Men i Colorado venter innbyggerne med lengsel på regn, og håpet steg onsdag kveld da det ble meldt tordenvær. Men det var mer lyn og torden enn regn som kom inn over delstaten, og lynnedslag førte til nye brannstiftelser.

Hittil er det meldt om 50 nedbrente hus, og 3.100 boliger er allerede evakuert. Mer enn 40.000 innbyggere venter fortsatt på ordre om evakuering.

Denver ikke truet

Colorados guvernør Bill Owens sa onsdag kveld at han ikke tror selve Denver er truet av skogbrannen. Men flere av de ytre forstedene ligger i faresonen, og her kan det bli aktuelt med evakuering.

Mens brannmannskapene slåss mot flammehavet, kjemper Denvers befolkning mot røyk og sot. Hele skogområdet i nasjonalparken mellom Denver og Colorado Springs er røyklagt, og røykskyen sto flere steder 20.000 fot (om lag 7.000 meter) til værs.

Delstatsmyndighetene ser ikke bort fra muligheten for at brannen, som startet sist lørdag, kan rase i hele sommer hvis det ikke kommer mye nedbør. Da vil flere hundre tusen dekar skog være svidd av, og mange småsamfunn være påført ubotelig skade.

Flere steder står drikkevannsanlegg i fare for å bli forurenset, og dyre- og fuglelivet i naturparkområdene er allerede hardt rammet. Onsdag kveld satt tusenvis av familier klistret foran TV-skjermene for å følge kampen mot flammene mens de ventet på ordre om å evakuere.

Guvernør Owens frykter også for turistnæringen, som årlig innbringer Colorado over 8 millioner dollar (vel 60 milliarder kroner) i kjærkomne inntekter.

Den røde sone

Det nye bosettingsmønstret i Colorado skaper mye hodebry for myndighetene. Folk flytter stadig lenger ut fra byene og bosetter seg i skråningene opp mot Rockey Mountains for å nyte frisk luft, kjølige netter og alle naturherlighetene.

Men nå setter flammer og røyk stopp for nytelsen. Naturområdene er ikke lenger en del av «den amerikanske drøm» men «den røde sone» der det er farlig å bosette seg.

Colorados befolkning vil ventelig øke med 2 millioner de nærmeste 20 år, og 75 prosent av økningen vil komme i nye, delvis urbane områder som grenser opp mot naturparkene.

Men dette er skogbrannenes område, og kampen mot en større skogbrann kommer lett opp i over 1 million dollar om dagen. Mange skattebetalere reagerer på at de er med på å subsidiere folk som velger å slå seg ned i utsatte områder, enten det gjelder skogbrann- eller orkanområder.

Føderale myndigheter har vedtatt nasjonale planer for bedre sikring av boliger i områder som er spesielt utsatt for skogbrann. Tak på boliger skal være av stein eller metall, og trær rundt en bolig skal fjernes.

Men mange mindre samfunn i det vestlige USA tar ikke disse påleggene helt alvorlig.

(NTB-Ole L. Nymoen)

<B>STORE OMRÅDER: </B>Brannen har et voldsomt omfang. Hittil er det meldt om 50 nedbrente hus og 3.100 boliger er evakuert .<br> Foto: AP/Rocky Mountain News, George Kochaniec, Jr.
<B>UNNGÅR DEHYDRERING:</B> En brannmann ved Lake George sørger for å vedlikeholde væskebalansen mellom slagene med flammene.<br>Foto: AP/Rocky Mountain News, Barry Gutierrez
<B>VOKTER BRANNEN: </B>Brannmennene Tim Walker og Jarrod Wildman holder et våkent øye med et tre som brenner ned. <BR> Foto: AP/The Denver Post, Helen H. Richardson