Desperat kamp mot snø, kulde og klokka

Har ikke hørt fra hundeføreren på et døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka tikker raskt for den kjente hundekjøreren og turistverten Roger Seem (41) og letemannskapene som kjemper mot snø, kulde og vind i Trollheimen i kveld. I går kveld ved 19-tiden meldte den lokalkjente fjellmannen på mobilen at han hadde problemer.

Siden da har det kommet en meter snø, det har vært konstant 8-10 kuldegrader, og sikten er så dårlig at et Sea King redningshelikopter måtte gi opp det planlagte søket i ettermiddag mens det fortsatt var dagslys.

Det siste livstegnet fra fjellmannen og de 12 hundene kom ved 13-tiden i dag. Da varslet Seem i en sms at han fryser og at mobilbatteriet er i ferd med å gå tomt. Siden har det vært stille, og ved fire-tiden i natt hadde letemannskapene ennå ikke funnet spor etter mannen.

- Vi har dessverre ikke kommet i kontakt med mannen. Akkurat nå er det snakk om å trekke mannskapene i hus, på grunn av det ekstremt dårlige været, sier operasjonsleder Harald Todal ved Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB ved firetiden lørdag morgen. Letingen intensiveres med flere og nye mannskaper i morgentimene i dag.

Ingen elektroniske spor

- Vi har dessverre fått negativ tilbakemelding fra Telenor, som har forsøkt å peile på kartet hvor sms\'ene er sendt fra. Det er for langt mellom peilestasjonene i dette fjellområdet, sier stabsjef Jan Steindal ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no

Opptil 60 mann fra Forsvaret, Røde Kors og frivillige har deltatt i letingen i dag. Seint i kveld var nærmere 30 mann med i leteaksjonen i dyp snø, bitende kulde og vind.

Letemannskapene tar seg bitvis fram til et stort område mellom Storlidalen og Innerdalen i 1000 meters høyde.

 STORT LETEOMRÅDE:  Telenors peilestasjoner for mobilnettet kunne ikke gi noen hjelp. Det er derfor et stort område mellom Storlidalen og Innerdalen at mannskaper i natt leter etter den svanede hundekjøreren Roger Seem (41). Kart: Kystatlas.
STORT LETEOMRÅDE: Telenors peilestasjoner for mobilnettet kunne ikke gi noen hjelp. Det er derfor et stort område mellom Storlidalen og Innerdalen at mannskaper i natt leter etter den svanede hundekjøreren Roger Seem (41). Kart: Kystatlas. Vis mer

Ingen mat

- Den savnede har ikke med ekstra mat verken til hundene eller seg selv. Timene renner, men vi tror han klarer seg for kulda til det blir lyst igjen. Derfor er letemannskapene som er ute nå under de ekstreme forholdene innstilt på å holde det i gang i hele natt om nødvendig, sier Standal.

Seem driver kennel og trener opp huskyer hjemme i Hølonda, og han jobber for turselskapet Opplev Oppdal.

Det var tidlig torsdag han dro fra Storlidalen på Oppdal-siden av Trollheimen vestover mot Inderdalen for å guide noen vinterturister fram til en seter.

Den erfarne hundekjøreren sendte turistene videre for egen maskin da de var nesten framme, fordi en av hundene hadde problemer. Klokka 19 i går kveld, mens det fortsatt var liv i mobiltelefonen, meldte Seem fra om at han måtte overnatte ute fordi en av hundene var skadet. Og da begynte ekstremværet.

Overnattet i pulk

Slik forholdene var da Seem og hundespannet dro ut med turistfølget, skulle det bare ta noen få timer før han var tilbake i Storlidalen.

Han hadde ikke med seg klær eller utstyr for å være ute over natta, men lå i en pulk med hundene rundt seg og en fjellduk over.

- Lyspunktet seint i kveld er at vinden har løyet og at temperaturen har steget til minus 8, sier stabsjef Jan Steindal.