Desperat kamp mot vannet

Titusenvis av tsjekkere har flyktet fra sine hjem i den historiske hovedstaden Praha, der elva Vltava går over sine bredder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den historiske Karlsbroen og alle andre broer i sentrum av byen ble sperret, slik at ryddemannskaper kunne fjerne trestammer og annet drivgods som flomvannet hadde ført med seg. Prahas bymyndigheter kjempet for å redde så vel menneskeliv som verdifulle kulturminner.

Opp til 50.000 innbyggere fikk beskjed om å flytte fra sine hjem til midlertidige oppholdssteder. Sju mennesker var meldt omkommet etter at uvær og enorme nedbørsmengder hadde rammet de sørlige delene av Tsjekkia.

Havel

President Vaclav Havel sa han ville avbryte ferien og komme hjem fra Portugal, der han har samlet krefter etter en omgang med bronkitt. Da var flomvannet strømmet inn i middelalderbydelen Mala Strana, like ved den historiske borgen der Havel holder til.

Butikkeiere, soldater og hundrevis av frivillige arbeidet på spreng med å stable sandsekker for å beskytte de verneverdige bygningene. Det var ventet at vannstanden ville stige natten gjennom, og regnet fortsatte å strømme ned tirsdag kveld.

Evakuert

Et sykehus på bredden av Vltava, som på tysk heter Moldau, måtte tømmes for pasienter, og borgermester Igor Nemec ba krisepsykiatere melde seg for å bistå de evakuerte.

Jiri Friedel i selskapet som har ansvar for demningene i Vltava sa at vannstanden i elva var den høyeste siden 1890. Han anslo vannmassene som nå raste gjennom elveløpet til å være 20 ganger større enn gjennomsnittet for denne årstiden.

Den norske ambassaden i Praha ble stengt tirsdag morgen som følge av det kraftige uværet i Tsjekkia og store deler av Europa. -Ambassaden ble stengt fordi både strøm- og vannforsyningen var brutt. Inntil videre befinner vi oss på den svenske ambassaden, sa første ambassadesekretær Eva Wickman til NRK.

(NTB)

Turister

Det er forholdsvis få norske turister i Praha for tiden. Ingen av dem skal være i fare i forbindelse med flomkatastrofen i den tsjekkiske hovedstaden. Etter en ringerunde som NTB foretok til norske turoperatører tirsdag, kan det konkluderes med at de norske reisende befinner seg vel, og at de ikke har hatt behov for å bli evakuert.

Noen norske turister har etter det NTB får opplyst sagt til sin reiseleder at de finner det som nå skjer i den historiske byen som «ganske spennende». Det er tvilsomt om tsjekkere og østerrikere flest deler denne oppfatningen.

Katastrofe

I den tyske delstaten Sachsen, som i sør grenser mot Tsjekkia, fortsatte flomkaoset tirsdag morgen, selv om regnværet langsomt avtok. Flere steder i Tyskland, Tsjekkia og Østerrike er erklært som katastrofeområder.

Ekstremt store nedbørsmengder førte til at vannet i elva Elben steg til rekordnivå. I den gamle kulturbyen Dresden, ofte kalt «Firenze ved Elben», ble det notert en vannstand på 6,51 meter, godt over en halv meter mer enn meteorologene hadde forutsagt.

I Passau ved Donau på grensen mellom Østerrike og den tyske delstaten Bayern passerte vannet natt til tirsdag timetersgrensen. Men bymyndighetene fattet håp da vannet steg mindre enn antatt, og prognosene for flomtoppen ble justert ned fra 10,90 til 10,70 meter.

HUNDREÅRSFLOM: Det er unntakstilstand i Praha. Mange tusen innbygger er evakuert fra flomvannet.