Desperat kamp om milliarder fra cella

Uten å ense redningsplanen fra den fengslede Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij begynte russiske skattemyndigheter å kreve inn milliardgjelden fra oljegiganten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carsten Thomassen

-  Khodorkovskij er veldig engstelig for selskapet fordi det er hans barn og han tror konkurs vil være et tilbakeslag for Russland, sa den fengslede Yukos-eierens advokat Anton Drel til Financial Times i går.

I et siste desperat forsøk på å redde «sitt barn» foreslo Khodorkovskij, som fortsatt eier 44 prosent av aksjene i Yukos, å gi fra seg sin eierandel.

Motytelsen er at staten lar Yukos få tilgang til sine kontoer og lov til å selge verdier for å betale skattekravet på 24 milliarder kroner, og lar Yukos få tre år på seg til å betale. En rettskjennelse fra forrige uke ga Yukos inntil i går kveld frist på å betale. Det klarte ikke selskapet fordi staten har frosset deres konti og nekter dem å selge verdier.

Ikke besvart

Ropet fra fengselscella ble ikke hørt av president Vladimir Putin og regjeringen. På dagen i går begynte russiske skattemyndigheter å kreve inn milliardgjelda fra Yukos. Rettsbetjenter støttet av elitetropper fra politiet gjennomsøkte kontoret der Yukos aksjonærregister og oversikt over alle eiendeler blir bevart. Operasjonen ses på som første skritt mot å ta beslag i selskapets verdier for å dekke skattekravet.

Talsmenn for Yukos har gjentatte ganger advart om at selskapet vil gå konkurs dersom staten ikke går med på en minnelig ordning. Selskapet står for 20 prosent av Russlands oljeproduksjon og sysselsetter 105 000 mennesker.

Khodorkovskij var toppsjef i Yukos da han i oktober i fjor ble arrestert av tungt bevæpnet politi på en flyplass i Sibir. Ikke på noe tidspunkt siden arrestasjonen av Khodorkovskij har den russiske regjeringen vist vilje til å finne en minnelig løsning med Yukos.

Sterk kritikk

I går kom OECD med sterk kritikk av den russiske regjeringen for behandlingen av Yukos. Organisasjonen, som bestemmer rammer for handel i Europa, anklaget regjeringen for «svært selektiv anvendelse av loven». De anklaget domstolene for å være underdanige og underlagt politisk kontroll, og kritiserte «regjeringens korrupsjon».

Kritikken fra OECD er ikke positiv for Putin. Han har et sterkt ønske om å få Russland med i både Verdens handelsorganisasjon (WTO) og i OECD. Kritikere sier at regjeringens raid mot Yukos er en politisk prosess, som tar sikte på å knekke alle som utfordrer Putin og regjeringen.

Khodorkovskij ga pengestøtte til opposisjonen forut for parlamentsvalget i Russland i desember i fjor og skal ha hatt politiske ambisjoner på egne vegne.  Regjeringen sier kampen mot Yukos og Khodorkovskij er et ledd i kampen mot korrupsjon og skattesnusk. Rettssaken mot Khodorkovskij, der han står tiltalt for skatteunndragelse og svindel, starter mandag i Moskva.

REDNINGSPLAN: Fra fengselscella kjemper den styrtrike Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij for en avtale med den russiske staten, som kan redde oljegiganten Yukos fra konkurs.