<strong>ENESTE KANDIDAT:</strong> Audun Lysbakken tviholder på sitt kandidatur, selv om motstanden mot ham har vokst i partiet den siste uka. Likevel går det mot at SV går til valg med bare ett navn på blokka, nemlig Lysbakkens. Selv sier Lysbakken at han føler på stor tillit i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENESTE KANDIDAT: Audun Lysbakken tviholder på sitt kandidatur, selv om motstanden mot ham har vokst i partiet den siste uka. Likevel går det mot at SV går til valg med bare ett navn på blokka, nemlig Lysbakkens. Selv sier Lysbakken at han føler på stor tillit i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Desperat lederkamp til det siste

Mens Audun Lysbakken måtte forklare seg for landsstyret, kjempet hans motstandere en innbitt kamp om å finne en villig kandidat til å stille opp mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Men fortsatt utelukkes det ikke at det kan komme overraskende benkeforslag når valget i dag står 17.30.

Sent i går kveld hadde SVs valgkomité et møte i all hemmelighet for å diskutere den vanskelige striden om ledervervet.

Mye tydet i går på at Audun Lysbakkens motstandere hadde gitt opp å finne en kandidat som ville utfordre den avgåtte statsråden.

I komiteen ble det etter hvert erkjent at det kvelden før landsmøtet bare var én reell kandidat til lederveret, nemlig Audun Lysbakken.

Intens kamp Mindretallet som ønsket seg en annen leder har sittet stille siden Heikki Holmås kastet inn håndkleet 14. februar. Den siste uka har de imidlertid fått blod på tann.

Helt siden Lysbakken forlot sin ministerpost, har det i kulissene foregått en intens kamp for å få fram en motkandidat.

- Mange SV-medlemmer er bekymret for hvordan dette skal gå, sa valgkomitémedlem Kjersti Markusson til Dagbladet i går.

Irritasjon over partiledelsen Det har skapt irritasjon i deler av partiet at ledelsen, med Kristin Halvorsen i spissen, slo ring om Lysbakken dagen han trakk seg.

I etterkant av Lysbakkens dramatiske avgang som barne- og likestillingsminister har opprøret på grasrota i SV den siste uka har rokket ved Lysbakkens kandidatur. Stadig flere har ropt på alternative lederkandidater.

Markusson er én av to i komiteen som ønsket Heikki Holmås over Lysbakken som ny leder. Gjennom den siste uka har hun jobbet for å få fram en motkandidat.

- Hvis det er noen som vil stille, er de nødt til å gjøre det nå, ikke fem på tolv på lørdag. Det kan ikke komme opp et nytt forslag som landsstyredelegatene ikke har fått tid til å ta stilling til, sa Markusson.

- Bare en samtale Seint i går møttes medlemmene i valgkomiteen, som formelt sett ikke settes før i dag. Møtet var bedbudet, men de åtte medlemmene i valgkomitteen snek seg bort fra pressen for å diskutere den vanskelige ledersituasjonen.

- Vi skal ha en samtale om hvordan vi skal jobbe i morgen. Det blir bare en diskusjon. Det er ikke snakk om å trekke noen konklusjoner nå, sa leder av valgkomiteen, Tora Aasland til Dagbladet sent i går kveld.

- Vi har ikke fått inn noen relle motkandidater til Audun Lysbakken. I og med at Heikki Holmås trakk seg, er det ingen reelle kandidater, sa hun.

Etter det Dagbladet forstår vil det uansett bli skriftlig votering av ny leder og nestleder. Dermed er det ventet en rekke blanke stemmer.

Dagbladet er kjent med at Holmås sine tilhengere mener å ha om lag en fjerdedel av de 208 delegatene i landsmøtesalen. Men det er langt fra sikkert at alle disse vil avgi blanke stemmer.

De tidligere lederkandidatene Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås har flere ganger avvist at de vil stille på nytt.

Hetisk møtevirksomhet Denne helga skulle være Kristin Halvorsens store avskjedsfest etter 15 år som leder, og en hyllest av Lysbakken, som store deler av partiet lenge mente var mannen som kunne gjenreise partiet. I stedet risikerer SV at alt fokus forsvinner i valget av en leder som under én uke tidligere måtte gå av som statsråd.

På dagen i går satt SVs landsstyre i et fem timer langt møte. Der måtte lederkandidaten beklage regelbrudd, dårlige habilitetsvurderinger og at han har delt ut penger til sine egne.

Under møtet skal Lysbakkens motstandere ha luftet sin frustrasjon.

- Jeg fikk et innblikk i uroen som har vært i partiet, sa Lysbakken etter møtet

I dag må han gjøre den samme øvelsen overfor en fullstappet landsmøtesal der stadig flere har uttrykt misnøye over at Lysbakken er eneste lederkandidat.

Ut av stormen Etter at Dagbladet 25. januar avslørte 154 000 kroners-tildelingen til Sosialistisk Ungdom, havnet Lysbakken i motvind. Etter nye avsløringer og en krisehåndtering som har møtt mye kritikk, befant den påtroppende SV-lederen seg midt i stormen da han mandag denne uka trakk seg som statsråd fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Etter å ha lagt seg flat etter tabbene som felte ham, jobber nå Lysbakken febrilsk for å reise seg som ny SV-leder. I dag får han vite om partiet vil ha ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer