MDGs landsmøte

«Desperat» Listhaug: - MDG skader Norge

Sylvi Listhaug bykser ut i et ramsalt angrep på MDG. Listhaug sier MDG ønsker pandemiens konsekvenser velkommen, og at partiet skader Norge. - Desperat, lyder dommen fra Lan Marie Berg.

LANGER UT: Sylvi Listhaug sier MDG ønsker deler av pandemiens ødeleggelser velkommen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANGER UT: Sylvi Listhaug sier MDG ønsker deler av pandemiens ødeleggelser velkommen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- MDGs politikk er direkte skadelig for Norge, sier FrP-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Hun sier pandemiårene 2020 og 2021 har gitt en grusom forsmak på hvordan et land styrt av Lan Marie Berg og co. ville sett ut.

- Vi reiser mindre, kjører mindre, mange som har mistet jobben har fått mindre kjøpekraft, og økonomiske veksten er redusert. Akkurat sånn som MDG vil ha det. De ønsker en slik nedgang, selv om de selvsagt ikke ønsker en pandemi, sier Listhaug.

Et stikk til Vedum

MDG har landsmøte denne helga, og partiet har blant annet vedtatt at Norges kjøttforbruk skal halveres.

MDG-leder Une Bastholm brukte sin tale til landsmøte til å kalle Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum «barnslig» fordi han var så glad i bilen.

- At Senterpartiet heller samarbeider med et sånt parti, som er så distriktsfiendtlig, framfor Frp, det er ubegripelig for meg, sier Sylvi Listhaug og legger til:

- Jeg hører jo at mange av disse MDG-erne har dialekt, så de kommer kanskje fra distriktene. Det synes jeg er rart, for det virker som om mange av dem aldri har satt sin fot utenfor Oslo. Det virker som de tror at det går T-baner i Nordland og busser døgnet rundt, i hele landet. Sånn er det jo ikke. Folk behøver bilen sin, sier Listhaug.

«Samarbeidet» Listhaug siktet til et høyst hypotetisk, men etter valget kan MDG bli støtteparti for en regjering hvor Senterpartiet sitter.

- Desperate Sylvi

MDG-topp Lan Marie Berg mener Listhaugs angrep på partiet gir ordet desperat en ny mening.

- Det å bruke pandemien til å sverte andre partier er desperat selv til Sylvi Listhaug å være. Frp mislyktes med å forberede Norge på pandemien selv om de satt med beredskapsministeren, på samme måte som de mislykkes med å forberede Norge på klimakrisen, sier Berg til Dagbladet.

- Det er et veldig spesielt utspill fra Listhaug, fordi det er ikke MDGs politikk som har ført til pandemien eller nedgangen for oljenæringen i 2015. Fallet i oljenæringen i 2015 er et eksempel på Frp’s egen politikk. Det samme med pandemien. Det er ikke vi som har styrt landet, fortsetter Berg.

REAGERER: Lan Marie Berg håper å komme på Stortinget til høsten. Hun kaller Listhaugs utfall mot partiet desperat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Lan Marie Berg håper å komme på Stortinget til høsten. Hun kaller Listhaugs utfall mot partiet desperat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- MDG for rikinger

MDG har landsmøtet til helga, og Listhaug mener politikken partiet da vedtar er forbeholdt rikfolk.

- Rikinger bryr seg ikke om bensinen koster 25 kroner literen, eller om det koster tusenvis av kroner å fly innenlands. Men det betyr mye for vanlige folk.

- Hva er din løsning på klimakrisa, da?

- En fundamental svikt i de andre partienes klimapolitikk er at utgangspunktet deres virker å være at vi i Norge har vår egen atmosfære. I den virkelige verden kjenner utslipp naturligvis ikke landegrenser. Da må fokuset heller være på hvordan vi kan føre en effektiv og kost/nytte-basert klimapolitikk som reduserer globale utslipp, ikke føre politikk som bare flytter utslippene våre mellom land og som raserer økonomien vår på veien, slik som de andre partiene nå tar til orde for når de vil tredoble CO₂-avgiften på norske arbeidsplasser, eller la MDG-styrte kommuner få innføre forbud mot bensinbiler i deler av storbyene.

Listhaugs plan

Ved å kjøpe kvoter sier Listhaug at Norge kan kutte utslipp og styrke konkurransekraften.

- Vi kan enkelt nå like store utslippskutt som det regjeringen nå legger opp til i sin klimaplan, ved å løfte blikket og se på hva våre nærmeste konkurrenter i Europa gjør. Ved å kjøpe kvoter i EU kan Norge enkelt og billig kutte utslipp uten å risikere svekkelse av konkurransekraften til norske bedrifter, sier hun.

- Vi i Frp er teknologioptimister. Vi tror dette kommer til å gå rett vei, ved at vi markedet utvikler ny teknologi, som ikke kan vedtas i noe parlament av politikere.

- Og hva om det ikke er lønnsomt på kort sikt å redde kloden?

- Grønn teknologi kan være lønnsomt, men vi kan ikke subsidiere alt politikere setter klimastempel på. Det er derfor det er så viktig at norske politikere løfter blikket og prioriterer de tiltakene vi vet fungerer i et globalt perspektiv, og som ikke truer industrien eller friheten til innbyggerne våre. Vi må vekk fra overbudskampen og symbolpolitikken som preger debatten nå.

- Reis så mye du vil

Frp-nestlederen, som etter alt å dømme blir partiets nye leder etter landsmøtet seinere i vår, sier at folk skal bør få reise og spise som de vil. Regulering av menneskers atferd for å redde kloden har hun ingen tro på.

- Vi skal ha strenge utslippskrav og restriksjoner for å ta vare på naturen. Men vi finner ikke bedre løsninger ved å tre klimatiltak ned over hodet på folk. Folk skal bestemme over sine egne liv. Det betyr at de skal få reise så mye de vil, kjøre så mye bil de vil og spise så mye kjøtt til vil, uten at politikerne skal blande seg opp i det

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer