Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperat redningsaksjon

De 116 personene ombord i «Kursk» levnes få muligheter til å overleve ubåtulykken. Men nå er en desperat redningsaksjon i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et redningsfartøy skal ha koblet seg til og forsyner «Kursk» med oksygen og drivstoff. Men situasjonen er fortsatt alvorlig. Tre ubåter og fem militærfartøy er satt inn i redningsarbeidet. Flere av mannskapet kan ha blitt drept kollisjonen før ubåten dykket, sier en kilde i den russiske nordflåtens hovedkvarter til nyhetsbyrået Interfax.

Redningskapsel

I en nødsituasjon vil en ubåt gå opp til overflaten hvis det overhodet er mulig. Mye tyder på at mannskapet har mistet kontrollen over båten siden «Kursk» istedet gikk til bunns. Ifølge Vladimir Gundarov i avisa Den røde stjerne er det ekstremt vanskelig å redde de 116 ombord. Det fins ingen prosedyrer for slike aksjoner, og den russiske marinen har ingen spesial-redningsfartøyer.

Men mannskapet kan ta i bruk redningskapsler, i verste fall må de svømme til overflaten.

- Det er svært risikabelt men de er alle opplært til å gjøre det, sier Gundarov.

Ikke atomvåpen

Russiske myndigheter prøver å dempe atomfrykten etter ulykken. Atomreaktoren som driver ubåten er stengt forskriftsmessig av, og det er ikke atomvåpen ombord. Men Bellona-medarbeideren Aleksandr Nikitin mener det kan være grunn til engstelse dersom ubåten ikke har strøm nok til å kjøle ned reaktoren.