Marshalløyene kan forsvinne:

Desperat rop om hjelp

- Klimakrisa kan skylle bort landet mitt hvis verden ikke holder sine løfter.

UTSATT: Det høyeste punktet på Marshalløyene er bare to meter over havet, og nå frykter presidenten at hele landet skal skylles på havet hvis ikke klimamålene nås. Bildet er fra Majuro da en storm traff i 2019. Foto: AP/NTB Scanpix.
UTSATT: Det høyeste punktet på Marshalløyene er bare to meter over havet, og nå frykter presidenten at hele landet skal skylles på havet hvis ikke klimamålene nås. Bildet er fra Majuro da en storm traff i 2019. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nå er det tid for å vise mot. Det vil kreve at alle ofrer noe for at vi skal overleve, skriver president David Kabua på Marshalløyene.

Denne uka arrangerer FNs hovedforsamling høynivåuke som starter med digitalt toppmøte og feiring av FNs 75-årsdag mandag. Hele verdens øyne er rettet mot forsamlingen, og presidenten på Marshalløyene kommer nå med et desperat rop om hjelp.

Marshalløyenes høyeste punkt ligger bare to meter over havet, og de 65 000 innbyggerne risikerer både å miste landet og statsborgerskapet sitt om vannet stiger for mye.

President David Kabua har skrevet et brevet i The Guardian som beskriver hvordan Marshalløyene påvirkes av klimaforandringene.

- Landet mitt ble med i De forente nasjoner for snart 30 år siden, i september 1991. Men med mindre alle medlemsland nå tar grep, kan vi også bli tvunget ut: det første landet som får oppleve at landet vårt blir feid bort av klimaendringene.

Han skriver videre:

- Når FNs generalforsamling møtes i New York for å feire 75-årsjubileet for dannelsen, må vi spørre: hvor mange av de 193 nasjonene vil overleve for å få oppleve hundreårsdagen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer