Desperat streikeinnspurt for AF

Streiken i offentlig sektor synger trolig på siste verset. Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) leter desperat etter en vakker død for den drøyt to uker gamle streiken. AF har lagt seg ut med alt og alle for å tekkes sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streikende lærere må med vemod konstatere at sommerferien kommer og svekker lærernes slagkraft i arbeidskonflikten. Flygelederne frykter for sitt rykte. Nesten 90 prosent av AF Kommune er innhentet av lønnsnemnd, og en haug av lite synlige småforbund står ensomt streikende tilbake. Og hvem bryr seg om streikende saksbehandlere når fotall-VM fyller stuene?

Desperate

AF har framstått litt desperat den siste uka. De tok en konflikt fordi årets lønnstilbud ikke rettet opp urettferdigheten med «utdanningsgruppenes etterslep».

- LO er fornøyd med lønnsoppgjøret, og da sier det seg selv at vi ikke kan være det, sier AF-leder Magne Songvoll.
Men streiken er minst like mye en markering overfor egne, utålmodige medlemmer. Det viktigste for AF er ikke å få store lønnstillegg, men å få mer enn andre.
AF-medlemmene så fram til lønnsløft, og de ville ha håndfast bevis for at hovedsammenslutningen AF er en så tapper og dyktig organisasjon at den er verdt å stå last og brast med.

Hevet hode

Tvungen lønnsnemnd gir erfaringsmessig ikke mer penger, og uansett ikke nok for alle de utålmodige i AF. Men lønnsnemnd er på sett og vis en vakker måte å død på for en streik.
AF går et par skritt lenger. De betviler sterkt, og kanskje med rette, hvorvidt liv og helse virkelig står i fare. Og de fortsetter, mot all tradisjon, å streike etter at regjeringen har foreslått tvungen lønnsnemnd.
Paradoksalt nok synes AF det hadde vært bedre om hele AF Kommune ble rammet av lønnsnemnd, når lønnsnemda først rammer. Forklaringen er enkel: Streiken i kommunesektoren blir tannløs når helsepersonellet forsvinner ut.
(NTB)