«Desperat trekk»: - Jobber i skjul

Russland planlegger angivelig en ny massemobilisering av soldater til fronten. Det vitner om desperasjon, ifølge ekspert.

MOBILISERING: Russland skal angivelig planlegge en ny massemobilisering. Foto: AP / NTB
MOBILISERING: Russland skal angivelig planlegge en ny massemobilisering. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter snart 13 måneder med krigføring har den russiske president Vladimir Putin fortsatt ikke oppnådd resultatene han håpet på.

Derfor planlegger Russland angivelig nå å mobilisere ytterligere 400 000 soldater til Putins krigsmaskin.

Forrige gang Russland erklærte delvis mobilisering av 300 000 soldater, i september i fjor, resulterte det i masseflukt av unge menn og kaotiske tilstander i militæret. Denne gangen kan det virke som at Kreml har tatt grep for å forhindre misnøye i hjemlandet, mener ekspert.

- Putin er desperat

Flere vestlige etterretningstjenester har spådd at Moskva vil iverksette en ny mobiliseringsbølge i starten av 2023.

Den siste tida har det også dukket opp meldinger og bilder i flere sosiale medier som skal vise innkallelsene fra de militære vervingskontorene. Det melder flere medier, inkludert den ukrainske tjenesten til USA-finansierte Radio Liberty, Radio Svoboda.

- En ny massemobilisering er en indikasjon på at Putin begynner å bli desperat. Det er et kappløp mot tida og Russland har kjørt seg fast, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Kristian Åtland, til Dagbladet.

Over et år etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina, fortsetter det russiske militæret å hente fram krigsmateriell av stadig eldre årgang. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Til tross for at det er flere indikasjoner på at en ny mobilisering er på trappene, har Kreml foreløpig forholdt seg tause.

- Da Russland iverksatte massemobiliseringen i september i fjor, holdt Putin en offisiell tale der han annonserte nyheten. Denne gangen virker det som den russiske ledelsen bevisst holder en lav profil. Det ble ikke nevnt med ett ord i presidentens tale om rikets tilstand 21. februar, og det har heller ikke vært et offentlig tema siden. Det kan tyde på at de jobber med mobiliseringsplanene i det skjulte, sier Åtland.

Han fortsetter:

- Det er sannsynligvis fordi de ønsker å unngå masseflukt og misnøye i befolkningen. De som flykter er ressurssterke unge menn, noe som har store konsekvenser for russisk økonomi. Det er ikke utenkelig at de vil gå drastisk til verks for å forhindre at det skjer igjen.

- Problematisk

Men en ny mobiliseringsbølge av dette omfanget vil uansett gjøre krigen mer upopulær i Russland, mener Åtland.

- Det vil føre til at hundretusenvis vil bli sendt i krigen mot sin vilje. Denne gangen vil det også ramme den etnisk russiske delen av befolkningen hardere enn før. Tidligere har vi sett at det i stor grad er minoritetsgrupper som har blitt mobilisert, men for å kunne sende 400 000 nye soldater til fronten blir de nå nødt til å kalle inn ressurssterke menn fra storbyer som Moskva og St. Petersburg. Det blir antakeligvis ikke tatt godt imot.

I tillegg skal den russiske hæren allerede med dagens besetning mangle både uniformer, våpen og annet utstyr til å forsyne alle.

Detaljen fra møtet mellom Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og Russlands president Vladimir Putin vekker oppsikt. Video: AP / Telegram @Kadyrov_95. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- En utfordring for Russland er at de ikke har noe apparat som er egnet til å håndtere så store mengder personell som både skal utstyres og trenes opp før de sendes til fronten. Vi har sett at soldatene som klarer seg best på slagmarken er de som har fått minst tre måneder med opptrening i forkant, men i det russiske forsvaret er det allerede en mangelvare på folk som kan gi denne opptreningen. Det vil bli problematisk for Russland, sier Åtland og fortsetter:

- Dette er en prosess som tar tid, og hovedtyngden av soldatene vil nok ikke være klar for strid før tidlig i sommer. Det er først da vi vil se full effekt av mobiliseringen.

- Vil ikke avgjøre krigen

Ettersom Russland er et mer folkerikt land enn Ukraina, har de naturligvis også flere folk å ta av. Men antall soldater er ikke nødvendigvis avgjørende, sier forskeren.

- Det er flere faktorer som påvirker krigens forløp og endelige utfall. Det er jo selvsagt en fordel å ha mange soldater, men hva slags motivasjon soldatene er også viktig. Vi har sett at de ukrainske soldatene - som kjemper for Ukrainas eksistens - har mye større kampvilje enn de russiske, som i stor grad kjemper mot sin vilje, forklarer han og legger til:

- Våpen og materiell er også viktig. Vestlig tilførsel av moderne materiell gjør at Ukraina i større grad har mer effektivt utstyr enn Russland, i tillegg til at mange ukrainske soldater nå får opptrening i utlandet. Derfor er det ikke gitt at en ny mobilisering vil avgjøre krigen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer