Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperat vikingtokt

SANDNES/OSLO (Dagbladet): Flukten fra sovesalen på Abildsø skole natt til lørdag kan gjøre Norges-oppholdet permanent for flere av Freetown Vikings-spillerne. Drømmen om fredelige og rike Norge ble sterkere enn løftet de ga om ikke å hoppe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet vet at det er samlet inn penger for å hjelpe de av spillerne på Freetown Vikings som ville hoppe av. Alt tyder på at de som har hoppet av, har hatt god hjelp utenfra.

Det desperate vikingtoktet endte i første omgang på politistasjonen i Stavanger, Strömstad i Sverige og Trondheim.

I går kveld var 12 av de 21 spillerne kommet til rette.

De sju guttene som seint i går kveld kom til Oslo fra Strömstad, sa de aldri hadde hatt til hensikt å søke politisk asyl i Norge.

- Da jeg møtte dem på politistasjonen, rant tårer og snørr. De angret fryktelig, og sa de aldri hadde hatt til hensikt å hoppe av, sier mannen som fikk Freetown Vikings til Norway Cup, Svein-Arne Laukli.

Guttenes egen historie er at da de kom til Abildsø skole lørdag kveld, var det fire fra fotballaget som ikke var kommet hjem. De sju sier de dro ut for å lete etter de fire. De havnet på Oslo Sentralstasjon, og har av en eller annen grunn tatt E6-bussen til Strömstad. Laukli vet selv ikke helt hva han skal tro om forklaringen.

Krig

Så langt har fem av de andre spillerne søkt om politisk asyl.

Flere av spillerne har opplevd krigens grusomheter på nært hold: De har vært øyenvitner til at familiemedlemmer har blitt drept, naboer bortført og kvinner voldtatt.

Spillerne som fortsatt er på flukt, er mellom 16 og 19 år gamle.

Svein-Arne Laukli jobbet i Freetown for Flyktningerådet da han i fjor dannet fotballklubben Freetown Vikings.

UD, Flyktningerådet og private sponsorer virkeliggjorde drømmen om å få gutta til Norway Cup.

- Jeg føler meg dolket i ryggen, de lovte på tro og ære ikke å bli igjen i Norge. Men jeg kan forstå dem. Tenk deg å komme fra et av verdens fattigste land, til rike Norge, sier Laukli til Dagbladet.

Da laget reiste til Norge, sto det tretti guttunger og gråt på kaia i Freetown. De fikk ikke være med, men ble lovet at de skulle få bli med til Norway Cup neste år.

- Jeg tror det blir lenge til de får den sjansen, sier en meget skuffet Laukli.

Ville til fred

Slik forklarer spillerne hvorfor de hoppet av:

- I Norge er det fred, hjemme er det krig. Vi ønsker ei framtid, derfor vil vi bli her, sier Lahai Fallay, Dauda Dumbuya og Foday Kamara til Dagbladet.

De tre fotballspillerne meldte seg for politiet i Stavanger i går. Det er tre bråvoksne, nervøse og dødstrøtte 17-åringer Dagbladet møter ved kjøkkenbenken på Dale mottakssenter utenfor Sandnes.

- Vi føler ikke at vi har sviktet eller lurt noen, sier guttene.

De har nettopp fått 165 kroner hver av Elisabeth Haaland, som arbeider ved mottaket, og nå skal de lage sin første middag. Lahai er uvant med løkkniven, Dauda gjør klar svinekotelettene, mens Foday forklarer at han ikke er kokk og helst vil sove.

- Vi fikk ikke sove på toget, så vi er veldig trøtte, sier alle tre.

- Hadde dere planlagt å hoppe av i Norge?

- Nei, slett ikke. Dette bestemte vi i går, og vi diskuterte det ikke med noen andre. Det var overraskende for oss at også flere andre på laget gjorde det samme som oss.

- Vi så på et kart og fant Stavanger. Vi ville langt bort fra Oslo, det var det viktigste.

Uten bagasje

- Hjemme er det skyting om natta, folk blir drept. Våre foreldre er enten døde eller borte, vi har ingen familie. Vi har ingen framtid. Forstå oss, Norge har tatt så godt imot oss. Et vakkert land, snille mennesker, sier Lahay Fallay.

I morgen blir de trolig sendt til et mottakssenter i Oslo.

To av lagets medlemmer, en spiller og en leder, rømte ikke fra Abildsø skole.

De har forklart at de ikke visste at kameratene skulle rømme.

Enkelte ting tyder på at spillerne har fått hjelp til flukten. Den virker godt organisert og planlagt: Fem av spillerne tok seg til Strömstad i Sverige, trolig via ferje i Sandefjord, tre tok natt-toget til Stavanger, og to tok tog til Trondheim.

SULTNE: - Vi fikk ikke sove på toget, vi er trøtte og sultne, forklarer de tre asylsøkerne fra Sierra Leone. I går laget de middag på Dale mottakssenter utenfor Sandnes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media