Desperat virusjakt

Ville fugler er i ferd med å bli utpekt som en av menneskets farligste fiender. Risikoen for at det settes i gang ukontrollert jakt på ville fugler er stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Tsjekkia har allerede folk fått panikk. De har ødelagt trekkfuglers reder for å hindre at fuglene kommer tilbake til våren. Blant andre er svalers reder slått i stykker.

-  Slike handlinger kan føre til at truede fuglearter blir utryddet, sier Lucie Hoskova i Det tsjekkiske ornitologiske selskap til nyhetsbyrået AP.

-  Ulovlig

-  Folk her i Norge må ikke en gang tenke på å avlive ville fugler på egen hånd. For det første er det ulovlig, og for det andre vil det ikke påvirke situasjonen i særlig grad, sier veterinærrådgiver Atle Løvland i Matitilsynet.

De aller fleste land i verden har nå forstått at fugleinfluensaen er i ferd med å spre seg til alle kontinenter. Og at det er de ville fuglene som kan ta det med seg. Tiltakene har allerede et tydelig snev av panikk over seg, og kampen om effektiv vaksine og medisiner hardner nå voldsomt til.

Fugleviruset, nå oppdaget flere steder i Europa, er nå trolig på vei til Midtøsten og Afrika.

Smugling

I Bulgaria er det innført forbud mot fuglejakt. Landet ligger mellom Tyrkia og Romania som begge allerede har utbrudd av fugleinfluensaen. Syria, et annet naboland til Tyrkia, starter nå en overvåking av grensene.

Det er første og fremst smugling av alle slags fjørfe som skal stoppes.

Angrepet med øks

I landsbyen Jandovka, noen mil fra Moskva, ble viruset oppdaget for noen dager siden. Fjørfe ble slaktet ned. De lokale myndighetene skjøt i tillegg ville fugler i området. En eldre mann angrep en av slakterne med øks.

I Jandovka har innbyggerne bare fjærkre å leve av.Til nå er det slaktet over 150 millioner fugl. De aller fleste av dem var friske fugler.

GJØR SEG KLAR: I går arrangerte myndighetene på Malta en stor øvelse som skulle simulere et virusutbrudd. Malta er særlig utsatt fordi trekkfuglene flyr over øya på vei til varmere strøk i Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer