Redd Barna

Desperate bønner: - Overlatt til seg selv

Coronasituasjonen i India har skapt enda et urovekkende problem.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Redd Barna er dypt bekymret for det økende antallet barn som har mistet foreldrene til covid-19 i India. Desperate bønner om å adoptere foreldreløse barn har sirkulert på sosiale medier og etterlatt dem sårbare for menneskehandel og overgrep.

Det skriver Redd Barna i en pressemelding.

I pressemeldinga oppfordrer de folk til ikke å dele detaljer om foreldreløse barn på nettet, og i stedet kontakte myndighetenes hjelpetelefon.

Dagbladet har tidligere skrevet at den andre coronabølgen har truffet India for fullt. Krisen i landet fortsetter å øke i omfang, og beskrives som «ute av kontroll».

Sykehuskapasiteten er sprengt, det er tomt for oksygen, og krematoriene er fulle.

HOPETALL: Tusenvis av kvinner samlet seg for et religiøst rituale i India, som er et av landene i verden som er hardest rammet av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Newsflare / AP Vis mer

Null personvern

Dagbladet har vært i kontakt med administrerende direktør i Redd Barna India, Sudarshan Suchi.

Han forteller at coronasituasjonen i landet er spesielt tung for de barna som ikke har noen søsken.

- Når foreldrene er innlagt på sykehus blir de overlatt til seg selv. Det er ingen som passer på dem og barna har ikke noe personvern, sier Suchi.

BEKYMRET: Administrerende direktør i Redd Barna India, Sudarshan Suchi, er redd for at coronapandemien skal føre til en oppblussing i menneskehandel. Foto: Privat
BEKYMRET: Administrerende direktør i Redd Barna India, Sudarshan Suchi, er redd for at coronapandemien skal føre til en oppblussing i menneskehandel. Foto: Privat Vis mer

- Ingen formell prosess

I pressemeldinga er det gjengitt fra en post som ble delt på sosiale medier:

«2 år gammel jente og 2 måneder gammel gutt hvis foreldre har gått bort på grunn av Covid. Disse barna trenger et hjem. Hvis noen nær deg ønsker å adoptere, kan du kontakte … »

- Det er ingen som gjennomfører en ordentlig sjekk av de mulige adoptivforeldre. Det er ingen formell prosess slik som ved en vanlig adopsjon, sier direktøren.

Som den norske delen av organisasjonen frykter også han at dette kan føre til seksuell mishandling.

- Alle har tilgang til sosiale medier. Vi vet aldri hvem som er der.

Følger med selv

For å få bukt med problemet, har Redd Barna nå begynt å følge aktivt med på postene.

- Ser vi at noen vil deler informasjon om barna tar vi kontakt og gjør vårt for at de skal få et trygt hjem. Vi koordinerer arbeidet og prøver å få til et samarbeid med dem som er uvitende om risikoen.

- Har dere tatt kontakt med de sosiale medienes eiere, slik at de kan hjelpe dere?

- Det er ikke noe vi har tenkt på før nå, men når du sier det, så tenker jeg umiddelbart at det er en god tanke. Vi skal se hva vi kan få til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer