Desperate bulgarere vil sultestreike

Bulgarere i Norge truer med sultestreik hvis de ikke får oppholdstillatelse her i landet. Barn skal også være med blant de som ikke vil spise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag samlet rundt 40 bulgarere seg på Sentralbanestasjonen i Oslo for å demonstrere mot det de kaller inhuman behandling fra norske myndigheter. Ifølge gruppas talsmann kommer alle de over 800 bulgarerne, som har kommet hit til landet de to siste månedene, til å nekte å ta til seg føde.

Sultestreiken starter i morgen og vil også inkludere kvinner og barn i de forskjellige mottakene som er opprettet.

Skuffet

- Vi vil bli behandlet etter samme prosedyrer som andre asylsøkere som kommer hit. Nå blir vi sendt hjem etter 4-5 dager, sier talsmann Plamen Kotsev (23) til Dagbladet.no. Han sier at bulgarerne hadde håpet på en rettferdig behandling fra norske myndigheter og at de nå er skuffet.

- Vi er ikke trygge i Bulgaria. Nå frykter vi også for hva som kommer til å skje når vi kommer hjem med norsk stempel i passet, sier Plamen.

UDI informert

- Vi hørte om dette allerede i går kveld. Dette er en fullstendig hensiktsløs aksjon, sier avdelingsdirektørekør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Erling Kielland. På mottaket i Våler i Østfold var stemningen en stund amper, og flere av bulgarerne snakket om å sultestreike. Da de ble konfrontert med at barnevernet kunne bli koblet inn hvis barna også sluttet å spise, roet gemyttene seg.

- Det er vanskelig for oss å si om disse representerer alle. Erfaringsmessig deler sånne grupper seg inn i personer som vil sette i gang aksjoner som dette, sier Kielland. UDIs folk vil nå dra rundt teltleirene og informere og snakke bulgarerne fra planene.

Etter at tilstrømmingen av asylsøkere fra Bulgaria har tatt seg kraftig opp, har Utlendingsdirektoratet satt i gang en il-aksjon for å avgjøre asylsøknadene. 80 vedtak er allerede fattet, alle med avslag. Politiet jobber nå med å skaffe plasser på fly som skal til Bulgaria. De første drar på mandag.

- Alle avslagenene illustrerer at asylsøknadene er grunnløse. Disse har rett og slett ikke noen sak, sier Kielland.

DESPERAT: Talsmann Plamen Kotsev sier bulgarerne blir bedt om å signere papirer de ikke forstår når de kommer til asylmottakene.Foto: KJELL M. KAASA