Desperate etter å komme i land

Et nytt «Tampa»-drama utspiller seg nå utenfor kysten av Sicilia i Italia. Et skip med 37 flyktninger fra krigen i Sudan nektes å legge til kai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen om bord er dramatisk, advarer kapteinen.

Det er snart tre uker siden skipet «Cap Anamur», som drives av en tysk flyktningorganisasjon, plukket opp 37 flyktninger fra en gummibåt i rom sjø mellom Sicilia og Malta. Skipets kaptein, Stefan Schmidt, satte da kursen mot Sicilia fordi det var nærmest.

Men italienske myndigheter nektet skipet å legge til kai fordi de mener flyktningene burde vært satt i land på Malta siden de har seilt gjennom maltesisk farvann, men Malta sier nei.

Truet med selvmord

For tre år siden var det norske skipet «Tampa» og kaptein Arne Rinnan i en tilsvarende situasjon utenfor kysten av Australia.

I går tilspisset dramaet seg da kaptein Schmidt over radio opplyste at situasjonen om bord var prekær. Etter ei uke med røff sjø var noen flyktninger blitt syke og desperate etter å komme til land. Noen truet også med å hoppe over bord. 36 av dem er flyktninger fra det krigsherjede Darfur i Sudan, en er fra Sierra Leone.

-  Flyktningene er på randen av fysisk og psykologisk utmattelse, sa kapteinen og satte kursen mot havnebyen Porto Empedocle.

Den italienske kystvakta eskorterte «Cap Anamur» inn mot land, men blokkerte inngangen til havna. Myndighetene tillot leger å komme om bord i skipet, men nekter fortsatt å la flyktningene komme i land før det de kaller «mystiske aspekter i forhold til skipet og mannskapet» er avklart.

Aktivister

«Cap Anamur» drives av en tysk hjelpeorganisasjon med samme navn. Organisasjonen yter humanitær hjelp til flyktninger i urolige områder verden over. Ifølge italienske medier tror myndighetene at organisasjonen bruker flyktningskipet som en protest mot europeisk innvandringspolitikk. Innenriksdepartementet sier i en uttalelse at de vurderer strafferettslige eller sivilrettslige skritt mot skipets kaptein og eier og at «Cap Anamur» blir nektet å legge til kai så lenge den vurderingen pågår.

Den steile linja fra Italienske myndigheter refses av FNs høykommisær for flyktninger som ber Italia om å la flyktningene komme til land. Hvert år legger tusenvis av flyktninger ut på farefulle ferder over Middelhavet i håp om å nå Europas strender. Italienske myndigheter har i lang tid kjørt en knallhard linje overfor båtflyktninger.

SPERRET: Flyktningskipet «Cap Anamur» blokkeres av italiensk kystvakt. I går fikk leger komme om bord i skipet, men Italia står fast på at de ikke vil slippe flyktningene i land. «Cap Anamur» drives av en tysk hjelpeorganisasjon som holder på med humanitær hjelp.
DESPERATE: Etter ei uke med røff sjø var flere flyktninger blitt syke, og en av dem truet med å hoppe over bord.