Desperate etter vann

Flere miner i havna utsatte vanntilførselen til innbyggerne i Umm Qasr med enda et døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UMM QASR (Dagbladet):

Det britiske skipet «Sir Galahad» har ligget i dagevis på vent utenfor havna med nødhjelp til folket og militære forsyninger til okkupasjonsstyrkene.

Den siste utsettelsen kom etter at delfiner fra USAs marine fant to miner utenfor havna som de militære dykkerne hadde oversett.

Skuffet

Umm Qasrs vannforsyning kommer fra Basra, men der er renseanlegget delvis ødelagt av krigen og uten elektrisk strøm.

Utenfor det britiske militære hovedkvarteret i denne lille støvete byen hadde det i morgentimene samlet seg flere hundre mennesker med plastkanner som ventet på reint drikkevann. Men britene måtte skuffe dem.

Ikke samarbeid

- Vi forsøker å få denne byen på beina. Vi forsøker å få et sivilt råd til å drive byen. Men de er redde og usikre ennå. Det er vårt store problem. Ikke før de er sikre på at Saddam Hussein er fjernet, vil redselen forsvinne, betror en britisk offiser oss.

Innbyggerne her har ikke tillit til okkupantene, det er tydelig, og det kan ha mange grunner. Først i går så det ut som de militære klarte å ansette noen av stedets sivile til å drive offentlige tjenester.

Nye miner

I fem dager har USAs marine jobbet med å rydde miner i havna og i den store vannveien Shatt al-Arab, som går fra Persiabukta oppover til Basra.

- Havna skulle ha vært åpnet i går. Men så fant vi to bunnminer som måtte sprenges, fortalte i går kaptein Michael Tillotson i USAs marine til Dagbladet.

Delfiner

Han er ansvarlig for å sette i stand Iraks eneste dypvannshavn.

Blant sine underordnede har han fire delfiner som med sin naturlige «sonar» er øvd opp til å finne menneskeskapte gjenstander på bunnen.

Delfinene måtte ikke utsettes for krigshandlinger. Derfor ventet Tillotson til onsdag ettermiddag med å sette dem i tjeneste. De fant to miner like utenfor havneområdet, etter at dykkerne hadde klarert området.

Den nye havna i Umm Qasr er i tålig bra stand og har mange store, tomme lagerskur. Bortsett fra en slepebåt og en losbåt, ligger det bare et par irakiske rustolker der.

Ennå støter britiske og amerikanske styrker på en slags geriljamotstand i byen. Nå og da hører vi våpen smelle rundt oss.

I natt så vi først noe som minnet om et nyttårsfyrverkeri før det lød et skarpt, tungt drønn. Men Umm Qasr er ellers trygg og rolig nok til å ta imot hjelpesendinger.

HÅPER: Hundrevis av irakere samlet seg i går utenfor det britiske hovedkvarteret i Umm Qasr i håp om å få vann. Et nødhjelpsskip har i dagesvis ventet på å kunne gå til kai.