- Desperate lånekunder

Kundene strømmer til bankene for å få lavere rente. Men det skal mye til før bankene lar seg presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når folk forstår hvor hardt renteøkningene svir på pungen, er veien kort til kundekonsulentenes små avlukker.

- Kundene som har lån på et par millioner eller mer, er ganske desperate fordi renteøkningen betyr store kronebeløp, sier kunderådgiver Ole Nafstad i Kreditkassen, filial Stortorget i Oslo. Kunder som har mer «behagelig» størrelse på lånet, er mer avslappet. Men også disse er ute for å forhandle.

Gir ikke etter

- Vi hadde stor låneetterspørsel fram til renteoppgangen. Etter det har renteklagene overtatt, sier banksjef Gudbrand Fossbråten i Kreditkasse-filialen. Aktiviteten er like høy nå som tidligere. Omtrent halvparten av henvendelsene gjelder kunder med innskudd som vil sjekke om de kan få høyere rente på sparepengene.

Men veien fram til en lavere lånerente er lang.

I Kreditkassen er Fossbråten og Nafstad enige om at de gjerne vil hjelpe kundene til lavere lånerenter så lenge det ligger innenfor retningslinjene.

Heller ikke de andre bankene lar seg presse til rentereduksjon, viser Dagbladets ringerunde til flere norske banker.

- I utgangspunktet lar det seg ikke gjøre - uansett hvor mye du maser på oss, sier informasjonssjef Sigurd Ulven i DNB. Omtrent likelydende melding kommer fra informasjonsansvarlig Frode Helgerud i Sparebanken NOR. Informasjonssjef Frode Midttun i SpareBank1 SR-Bank er nådeløs:

- Vi har allerede små marginer. Det er ikke mulig å prute renta ytterligere ned!