Krigen i Ukraina:

Desperate meldinger: «Gi meg et tegn»

26 år gamle «Stefania» var nær venn med en soldat i Azov-regimentet. For tre uker siden ble han angivelig drept.

I NORGE: Etter å ha kommet seg ut av Mariupol er Stefania nå i Norge. For noen uker siden mistet hun sin næreste venn i kampene om Azovstal.
I NORGE: Etter å ha kommet seg ut av Mariupol er Stefania nå i Norge. For noen uker siden mistet hun sin næreste venn i kampene om Azovstal. Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg klarte ikke å tro det. Jeg klarer fremdeles ikke å tro det.

«Stefania» forteller om da hun fikk beskjed om at vennen hennes, Sasha, var død. For henne føltes det som om livet var over.

Siden hun ble kjent med ham for et år siden var de blitt nære. De kunne snakke om alt.

- Jeg ville koble meg fra alt da han døde, forteller 26-åringen.

Dagbladet møter Stefania i Trondheim. Det er ikke hennes egentlige navn, men Dagbladet har delvis anonymisert henne av hensyn til familiens sikkerhet.

Møttes på sosiale medier

Da Dagbladet først var i kontakt med Stefania, ønsket hun å snakke om Sasha - først og fremst. Det var første uka i mai, og han var en av soldatene som kjempet på stålverket Azovstal Mariupol.

- Jeg ville gi et intervju med hovedfokus på å redde Azovstal. Men så ble Sasha drept.

De møttes via sosiale medier for et års tid siden. Stefania bodde i Mariupol, og han var på øvelse med Azovregimentet.

SENDER FORTSATT MELDINGER: Stefania ble først kjent med Sasha via sosiale medier. Selv om han er død, sender hun ham fortsatt meldinger.
SENDER FORTSATT MELDINGER: Stefania ble først kjent med Sasha via sosiale medier. Selv om han er død, sender hun ham fortsatt meldinger. Vis mer

Da han fikk permisjon ringte han henne, for å høre om hun ville gå en tur.

- Etter det snakket vi sammen hele tiden. Han drømte om å flytte til USA, mens jeg hadde andre planer for livet.

Nå ville hun ha dratt med ham, uansett hvor det var, sier hun.

Sist hun hadde kontakt med ham, var 7. mai. Dagen etter ble han trolig drept, forteller hun.

- Klarer ikke å tro det

Dødsbudskapet kom i form av en bildepost fra en militærlege i Azov-regimentet, som jevnlig publiserte bilder av de som var drept.

- Dagen etter jeg sist snakket med Sasha, ble det publisert et bilde av flere døde soldater. Sasha var en av dem. Slik jeg forstår det, var det ei bombe som drepte ham, forteller 26-åringen.

Dagbladet gjengir Sashas Instagram-konto i samråd med hans foreldre.

I dag er det minnet om soldatene som kjempet for Stefanias frihet som holder henne gående.

- De sto på til siste slutt, selv om de var redde. De ga ikke opp, men fortsatte å tro på et mirakel. Da må jeg også gjøre det, sier Stefania.

- Hvis jeg forteller omverden om hva som foregår, og det gjør at i alle fall én av gutta kommer seg ut av fengsel, så har jeg gjort noe riktig. Det ville Sasha ønsket. At jeg fortalte om han og det som skjer til verden.

Dro tilbake

Stefania sender fortsatt meldinger til han. Hun skriver at hun ikke kan tro at han er død, og at han må logge seg på og svare henne.

«Logg på. Ikke knus hjertet mitt», skriver hun.

- Men det er knust allerede.

7. mai:

Hvordan går det? Du trenger ikke å svare. Bare lik denne meldingen, så vet jeg at du er i live.

Er i live. Hvordan har du det?

Det er ikke så viktig. Som alle andre.

Vi må overleve.

Det kan være at jeg ikke klarer det.

Det må du, vær så snill.

Jeg prøver.

Stål = deg.

9. mai:

Sanetsjka, svar, vær så snill. Jeg kan ikke tro dette. Vær så snill. Dette er urettferdig. Jeg ber til gud om å vise deg paradis.

10. mai:

Kjære deg, kom online. Ikke knus hjertet mitt. Sasha, verden har gått fra vettet. Vil ikke leve. God natt.

14. mai:

Sanetsjka. Gi meg et livstegn. Vær så snill. Fine deg. Vi kan fortsatt ikke tro det. Kom tilbake, vær så snill. Det er et år siden vi møtte hverandre. Og det er ni dager siden du døde. Faen.

Gi meg et tegn. Når jeg sover, drømmer jeg om at du leser dette. Når vi ikke kan fylle tomrommet etter tapet av deg, må vi gjøre alt for at tapet ikke er forgjeves.

- De sier at han ikke er offisielt død fordi det ikke finnes noe lik. Samtidig vet vi at ingen kommer til å dra inn og grave fram alle likene.

Da krigen i Ukraina brøt ut, var Sasha i Vest-Ukraina på ferie. Kontrakten med Azovregimentet løp ut tidligere i februar.

Så fikk han en telefon fra venner som sa at de ville prøve å komme seg gjennom blokaden og inn i Mariupol, for å bistå de andre Azov-soldatene.

- De spurte om Sasha ville være med, og han sa ja.

- Kunne ikke gjøre annet

På den tiden var telefondekningen i Mariupol brutt. Stefania hadde ikke hatt kontakt med ham på over ei uke.

Da hun selv fikk dekning igjen, trodde hun fremdeles at han var i området rundt Kyiv. Ikke at han sto midt i de heftigste kampene i hele Ukraina.

- Kan du forstå at han valgte å bli del av Azovregimentet igjen?

- Avdelingen ble laget for å beskytte Mariupol. Han kunne ikke gjøre noe annet, svarer hun.

Sasha signerte kontrakt med regimentet i 2016, ifølge Stefania. I nesten seks år hadde Sasha forberedt seg på det som skjedde 24. februar 2022.

AZOVSTAL: Soldatene i Azovregimentet holdt fortet på Azovstal, som var den siste delen av Mariupol som falt i russernes hender. Nå sitter de i russisk fangenskap. Foto: Dmytro Kozatski/Azovregimentet via AP
AZOVSTAL: Soldatene i Azovregimentet holdt fortet på Azovstal, som var den siste delen av Mariupol som falt i russernes hender. Nå sitter de i russisk fangenskap. Foto: Dmytro Kozatski/Azovregimentet via AP Vis mer

- Ingen ville komme ut i live

Det skulle gå to måneder før Stefania fikk kontakt med Sasha. Da fortalte han at han var på Azovstal, og at de var omringet.

Selv hadde hun kommet seg til Georgia, og dekningen i Mariupol var tilbake.

- Jeg begynte å gråte, og sa at han kom til å bli drept. Russerne hadde sagt til meg at ingen av soldatene kom til å forlate Azovstal i live.

Sasha tok et bilde av to sivile kvinner som ble drept i et av de mange angrepene mot stålverket. Det var slik Azovsoldatene kunne få ut informasjon til pårørende.

- Han rakk å sende bildet før han ble truffet. Da var han allerede skadd. Han ville ikke snakke om det, men det var noe med foten.

SISTE DAGEN: Dette bildet ble tatt av Azovstal 7. mai, dagen Stefania sist hadde kontakt med Sasha. Foto: Alexei Alexandrov/AP
SISTE DAGEN: Dette bildet ble tatt av Azovstal 7. mai, dagen Stefania sist hadde kontakt med Sasha. Foto: Alexei Alexandrov/AP Vis mer

- Ville heller dø

Å dokumentere hva som skjedde på innsida, ble mer og mer viktig for ham. På kort tid fikk Sasha i underkant av 30 000 følgere på Instagram.

- Han jobba hardt med å opplyse verden om hva som foregikk.

Ukrainske myndigheter gikk for to uker siden ut med en ordre til de siste Azov-soldatene, hvor de ba dem om å overgi seg.

Det betyr i praksis å gi seg til russerne, mener Stefania.

- Alle gutta sa at fangenskap er det samme som døden. Ingen Azov-soldater har kommet seg ut av fangenskap i live siden 2014.

- Sasha sa at han heller ville dø enn å ende opp i russisk fangenskap.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer