Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperate menn

Gutta boys bor i Kina. Der ser man for seg 40 millioner single, desperate menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TENKE SEG til: Uansett hvor de snur seg er det ikke en eneste kvinne å se. Okei, kanskje én da. Men hun er garantert opptatt. Kinesiske myndigheter ser med gru på framtida når dagens overtallige gutter vokser opp og kommer i kjønnsmoden alder. Det har de all grunn til.Om få år kan Kina ha 40 millioner single menn. Gutta drømmer ikke lenger om lekre babes, men om hvilken som helst dame. For gutta boys bor i Kina.«60 minutes»-journalist Lesley Stahl dro på reportasje til mennenes rike og fikk se klasserom nesten tømt for fletter og fnising.-  Kinas mangel på kvinner er historisk, sa statsviter Valerie Hudson til CBS\' kjente reporter.Ettbarnspolitikken fra 80-tallet må ta største del av skylda for den voldsomme kvinnemangelen. Siden den gang har et massivt flertall av håpefulle foreldre i landets største byer valgt å få en gutt i stedet for ei jente.

DET BLIR NEPPE noe bedre når 40 millioner av Kinas mange menn omsider er klare for å få barn. Da er de fleste jentene ikke lengre tilgjengelige. Enten fordi de er godt gift med gutter som har framtida foran seg, eller fordi jentene rett og slett ikke eksisterer.Kjønnsfordelingen er blitt så skjev at myndighetene i landet mener de må forberede seg på en bølge av kriminelle unge menn. For hva annet skal 40 millioner desperate menn ta seg til? Ja, bortsett fra de homofile som på et slikt kjønnsmarked må ha det som i paradis...Nå er den statlige familieplanleggingen i ferd med å skape nye demografiske utfordringer. Kina er blitt en massiv demonstrasjon på at gutter fortsatt blir oppfattet som det sterkeste kjønn. Men dessverre for kinesiske familietradisjoner og hushold, er gutter ikke de viktigste.

I LØPET AV Kina-reportasjen fikk Lesley Stahl vite at omtrent åtte millioner jentefostre er fjernet ved abort. Trolig er tallet mye høyere. Til tross for at det fortsatt er ulovlig å bruke ultralyd for å sjekke kjønnet, fortsetter foreldrene i de store byene å velge bort jentene. Det er uvisst hvor mange jenter som blir solgt til prostitusjon, adoptert bort eller satt bort.Blant folk flest - og de bor som kjent i Kina - regnes det som jevngodt med å hedre fedrelandet at gutten forblir enebarn. Men nå prøver staten desperat å forandre foreldrenes valg med en egen støtteordning til foreldre som får jenter. Informasjonskampanjer forsøker å fortelle at det er like bra å ha jente som gutt.Men da Lesley Stahl var på reportasjetur glemte hun å stille det mest selvfølgelige spørsmålet. Kanskje nettopp derfor. Men likevel er det grunn til å spørre. Ikke én eneste gang greide Stahl eller hennes intervjuobjekter å gi seerne et svar på hvorfor foreldrene i Kina ikke vil ha jenter.Det tok meg en telefon til Fafo for å få et svar. Dessverre ble jeg mer opprørt enn overrasket over hva forskeren hadde å fortelle meg. Foreldrenes valg av gutt eller jente handler om at foreldrene vil sikre alderdommen med å få en gutt. Tradisjonelt er pleie og omsorg jenters oppgave, ikke guttens. Men uten en gutt, kommer det heller ikke en ung kone inn i huset.-  Det har alltid vært mer stas med gutter. Det er fordi jentene blir giftet bort til guttens familie, og gjør nytte for seg der. Da er det smartere å få en gutt, forteller Kina-forsker Kristin Dalen.

MEN HVA MED de stakkars mennene som er så uheldige at de må leve sitt liv som ungkarer?-  Disse 40 millionene av menn får ikke giftet seg. Da blir det heller ingen som kan ta vare på foreldrene deres, sier Dalen.Det betyr at Kina også kan se fram til 80 millioner hjelpetrengende pensjonister med 40 millioner hjelpesløse ungkarer hengende etter i mors skjørt. Så neste gang du spør din gravide venninne, om hun vet hva hun får. Send en tanke til Kina.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling