Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Desperate venezuelanere plyndrer matbutikker

Landet snart tomt for mat og strøm.

 PRESIDENTEN GIR TOMMEL OPP: Men det er ikke så mye å juble over i Venezuela. Foto: REUTERS/Marco Bello
PRESIDENTEN GIR TOMMEL OPP: Men det er ikke så mye å juble over i Venezuela. Foto: REUTERS/Marco Bello Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke tok folk til gatene i tre av Venezuelas delstater. Venezuelanerne plyndret butikker for å finne mat. Det skriver den amerikanske nettavisen The PanAm Post

Desperate raidet de apotek, kjøpesentre, supermarkeder og til og med lastebiler med mat i byen Maracaibo, i den vestlige delstaten Zulia.

Minst ni personer ble arrestert, og over 2000 sikkerhetsvakter utplassert for å sikre ro og orden i byen. Guvernøren i Zulia gikk ut og oppfordret delstatens innbyggere til å holde seg hjemme.

I hovedstaden Caracas var det plyndringer i minst tre områder av byen.

Politiske spenninger - Tilfellene av plyndring i forrige uke viser at det er en økende frustrasjon i befolkningen, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og Venezuela-ekspert Iselin Åsedotter Strønen.

Samtidig er det tiltakende politiske spenninger knyttet til at opposisjonen har satt i gang innsamling av underskrifter i befolkningen for å utlyse et tilbakekallingsvalg på Nicholás Maduro sitt presidentembete. Den tidligere bussjåføren og fagforeningslederen overtok som president etter Hugo Chávez' død i 2013.

- De økonomiske problemene har kostet han svært mye politisk støtte, også blant regjeringen sin tidligere kjernevelgere i fattige områder, sier Strønen.

Stømrasjonering Forrige uke så Maduro-regjeringen seg nødt til å rasjonere strøm. Nå ligger hele byer i mørket i opptil fire timer hver dag.

Åsedotter Strønen forklarer at  strømrasjoneringen er innført på grunn av svært lite vannfall. Det laveste på over førti år.

Av den grunn har regjeringen innført en rekke tiltak, deriblant strømrasjonering i påvente av at regntiden skal begynne.

- Regjeringen peker på svingninger i været, inkludert klimaendringer og høyt strømforbruk som årsak til krisen. Men kritikere hevder at det er regjeringen selv som har skylden for krisen, siden de ikke har sikret landets strømproduksjon til tross for store investeringer de siste årene, sier Strønen.

Lite mat i butikkene For tre tiår siden hadde Venezuela blant Latin-Amerikas høyeste levestandarder. I dag kan man ikke finne toalettpapir i butikkene i landet med større oljeressurser enn Saudi-Arabia.

Millioner av innbyggere står i kø i timesvis for å få handlet basisvarer. Men matbutikkene i landet har ikke det samme vareutvalget som før. Hver dag kommer det sinte folk som ikke finner det de skal ha i butikken.

Butikkene har den siste tiden innført et rasjoneringssystem som ikke tillater innbyggerne å kjøpe den samme regulerte matvaren på to uker.

Onsdag forrige uke gikk myndighetene ut å sa at landet bare har nok mat på lager til femten dager.

Et land i økonomisk krise Ifølge Verdensbanken krympet landets brutto nasjonalprodukt i fjor med fire prosent. Og det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at landets økonomi vil krympe med ti prosent i år og med seks prosent neste år.

I oktober anslo regjeringen i landet at inflasjonen i vil bli omtrent 85 prosent i 2016. Det ifølge Reuters høyest i verden. Flere internasjonale organisasjoner har enda høyere estimater, der det er snakk om en reell prisvekst på over 185 prosent.

Venezuela har hatt tiltakende økonomiske problemer siden rundt 2013. Og som oljeland har landet blitt svært hardt rammet av den globale nedgangen i oljepriser.

Åsedotter Strønen peker på at systemet for vekslingskontroll, som ble innført i 2003, over tid har skapt enorme gap mellom offisielle og svartebørsbaserte vekslingsrater. Dette har skapt stor ubalanse i økonomien og skyhøy inflasjon.

- De økonomiske problemene har medført store problemer knyttet til innenlands produksjon og import, noe som har resultert i alvorlige mangler på medisiner, mat og andre varer, sier Strønen.
 
Den enorme inflasjonen har ført til at venezuelanere får veldig lite igjen for lønnen sin.

Stor mangel på nødvendige matvarer, medisiner og andre basisvarer, samt sammenbrudd i landets helsevesen, er alle tegn på en kommende krise.

- ØKENDE FRUSTRASJON: - Tilfellene av plyndring i forrige uke viser at det er en økende frustrasjon i befolkningen, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og Venezuela-ekspert Iselin Åsedotter Strønen. Foto: Pressebilde UiB
- ØKENDE FRUSTRASJON: - Tilfellene av plyndring i forrige uke viser at det er en økende frustrasjon i befolkningen, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og Venezuela-ekspert Iselin Åsedotter Strønen. Foto: Pressebilde UiB Vis mer
Hele Norges coronakart