I KINA: Erna Solberg ankommer elvepromenaden The bund i Shanghai  omgitt av blant annet strenge sikkerhetstiltak.  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
I KINA: Erna Solberg ankommer elvepromenaden The bund i Shanghai  omgitt av blant annet strenge sikkerhetstiltak.  Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

- Dessverre er det en linje i det vi har opplevd

Fra Shanghais berømte elvepromenade kommenterer Erna Solberg angrepet i Stockholm. Hun er bekymret over at metoder fra tidligere terrorangrep kopieres. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg fortsetter sitt besøkt i Kina. I dag tilbringer hun dagen i Shanghai.

Møter med blant annet ordføreren står på programmet, men hun tok seg også tid til å gi et intervju til norske medier om det som ser ut til å ha vært et terrorangrep i Sverige.

- Dessverre er det en linje i det vi har opplevd der kanskje ensomme radikale personer begår enehandlinger. Metoden har vi sett at har spredd seg. Dette gjør det vanskeligere å forebygge, det gjør det enda viktigere å arbeide med å motvirke radikalisering, sier Solberg.

På spørsmål om hendelsen i Sverige, der en lastebil har kjørt ned og drept fire personer, vil føre til at vi må ha fysisk avsperring av gater i Norge, svarer Solberg at hun håper vi slipper å komme i en slik situasjon.

- Vi skal ta de sikkerhetsreglene vi må ta framover. Men problemet er at om vi sikrer et sted så blir et annet sted mer utsatt. Vi flytter bare målet. Å jobbe med forebygging av at folk blir radikalisert, er faktisk det viktigste vi gjør, sier hun.

Når det kommer til forebygging, mener Erna Solberg at det på flere områder går riktig vei i Norge.

- Noen tiltak har virket. PST sier at det er færre som nå rekrutteres og blir radikalisert. Det er også flere av de som rekrutterte fremmedkrigere i Norge som er fengslet. Min viktigste appell er at dette er et felles samfunnsansvar. Om en ser at noen er radikalisert, så meld bekymringen videre til det lokale politiet, sier Solberg, som også sier at det jobbes med nye tiltak til handlingsplanen mot radikalisering.