PÅVIST KREFT:  Venezuelas president Hugo Chávez har på nytt fått påvist kreft og skal om få dager gjennomgå en operasjon på Cuba. Foto: Miraflores Palace / Reuters / NTB Scanpix
PÅVIST KREFT: Venezuelas president Hugo Chávez har på nytt fått påvist kreft og skal om få dager gjennomgå en operasjon på Cuba. Foto: Miraflores Palace / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Dessverre fant de noen ondartede celler i det samme området

Hugo Chávez røpte hvem han mener bør overta etter ham dager før ny kreftoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chávez har på nytt fått påvist kreft og skal om få dager gjennomgå en operasjon på Cuba.

- Det er nødvendig for meg å foreta et nytt inngrep i løpet av de neste dagene, sa Chávez i en fjernsynstale lørdag.

Chávez ble første gang kreftoperert i juni 2011 og har vært til regelmessig helsesjekk på Cuba siden. To ganger har han sagt seg friskmeldt, for så å måtte gjennomgå mer behandling. Det er ikke offentlig kjent hva slags kreftform Chávez har, bortsett fra at den er lokalisert til bekkenområdet.

Fredag kom han tilbake til Venezuela etter en kontroll, der det på nytt ble funnet ondartede svulster.

- Dessverre, under disse grundige undersøkelsene, fant de noen ondartede celler i det samme området. Det er helt nødvendig, helt avgjørende at jeg foretar et nytt kirurgisk inngrep, sa Chávez i den følelsesladde TV-talen som ble holdt i presidentpalasset.

- Med Guds vilje vil vi komme ut av dette seirende, slik vi har gjort tidligere. Jeg har full tillit til det, sa Chávez, som var omgitt av ministre og virket besluttsom.

Han tok også en liten sang.

Arvtaker? For første gang snakket han om en eventuell etterfølger, visepresident Nicolás Maduro.

- Nicolás Maduro skal ikke bare erstatte meg hvis jeg ikke kan utføre mine oppgaver som president. Han bør også bli regjeringspartiet PSUVs kandidat ved et nyvalg, sa Chávez.

Maduro (50) er tidligere bussjåfør og fagforeningsleder.

Chávez ble valgt til president i Venezuela i 1998, og han ble gjenvalgt i 2000 og 2006. Så sent som 7. oktober i år ble han valgt for seks nye år, en periode som starter 10. januar 2013. I henhold til grunnloven skal det holdes nyvalg innen 30 dager hvis Chávez må gi seg i løpet av de fire første årene.

Trosset leger Allerede søndag skulle presidenten reise tilbake til Cuba, og operasjonen kommer til å bli gjennomført i løpet av de nærmeste dagene.

Chávez sa han hadde avvist legenes anbefaling om å få utført operasjonen tidligere, på fredag eller i helgen, fordi han mente han måtte tilbake til Venezuela for å få tillatelse av de folkevalgte til å vende tilbake til Cuba enda en gang.

Han innrømmet også at han har smerter, men at han ved hjelp av behandling og smertestillende medikamenter er klar for en ny operasjon.

Da Chávez kom tilbake fra Cuba fredag, hadde han ikke vist seg offentlig på tre uker. Det førte til rykter om at presidenten var døden nær.

Siden valget har han trappet ned på offentlige opptredener ettersom han har følt seg utmattet som følge av valgkampen og stråleterapi.

(NTB)