TRUSSELTATT: Her blir 17-åringen ført vekk av politiet etter at han ble pågrepet av bevæpnet politi på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Foto: HEIDI JANSSON
TRUSSELTATT: Her blir 17-åringen ført vekk av politiet etter at han ble pågrepet av bevæpnet politi på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Foto: HEIDI JANSSONVis mer

- Dessverre fikk en elev lyst til å forsøke dette i praksis

17-åringen fikk skoleoppgave om skolemassakrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet.no): I samme tidsrom som han framsatte trusler om en «massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad», fikk den pågrepne 17-åringen en skoleoppgave om massakrer.

Gutten var ikke elev ved Glemmen VGS, men privatskolen Noroff i Fredrikstad.

En jente i guttens parallellklasse sier til Dagbladet.no at begge klassene fikk en oppgave hvor de skulle finne informasjon om tidligere massakrer på nettet.

- Læreren ba oss søke på nettet etter artikler om skolemassakrer. Vi skulle diskutere nettrusler, sier hun.

- Veldig alvorlig
Rektor ved Noroff i Fredrikstad, Cathrine Skjøholdt Wirzen, bekrefter at elevene ble undervist i dette.

- Jeg kan bekrefte at klassen hadde undervisning i hvordan media håndterer skoleskytingsepisoder. Dessverre var det en elev som fikk lyst til å forsøke dette i praksis, sier Skjøholdt Wirzen.

Skolemassakre- undervisninga skjedde i en time for elevene som går på en linje for medie og kommunikasjon, og var en oppgave i læreboka, ifølge rektoren.

- Dette er veldig alvorlig og beklagelig, sier Sjøholdt Wirzen, som har samarbeidet med politiet i hele dag.

- Han er hyggelig
Jenta Dagbladet.no har pratet med var en venn av den pågrepne 17-åringen, og synes ikke det var kritikkverdig av læreren å undervise i emnet.

Det kom som et sjokk da 17-åringen, som er en av hennes venner, ble pågrepet for de alvorlige truslene.

- Jeg ble veldig overrasket. Han er en kjempekoselig og hyggelig gutt, sier hun til Dagbladet.no.

Truet med blodbad
Klokken 11.32 i ettermiddag ble politiet varslet om følgende trussel mot Glemmen VGS:

«Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene. Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad».

En time senere ble skolens 1000 elever og mellom 100 og 200 ansatte evakuert. Etter medieoppslag valgte 17-årigen å melde seg selv til politiet, og ble pågrepet på Kråkerøy en time senere.

I politisamtaler har gutten hevdet at trusselen bare var en spøk. For denne spøken kan han, ifølge strafferammen for trusler, i verste fall risikere tre års fengsel, eller seks dersom den kommer under særdeles skjerpende omstendigheter.

- Vi kjenner ikke til vedkommende fra tidligere av. Han er ikke elev ved Glemmen. Vedkommende påviste den PCen hvor meldingen var sendt fra og vi mener å ha pågrepet rett person, sier politiet, som foreløpig ikke har grunn til å tro at andre var med på ugjerningen.

BEVÆPNING: Politi rykket torsdag ut til Glemmen Videregående skole i Fredrikstad atter at det var fremsatt trusler mot skolen. Lærere og elever ble umiddelbart evakuert.
Foto Thomas Andersen / SCANPIX
BEVÆPNING: Politi rykket torsdag ut til Glemmen Videregående skole i Fredrikstad atter at det var fremsatt trusler mot skolen. Lærere og elever ble umiddelbart evakuert. Foto Thomas Andersen / SCANPIX Vis mer

Påkjenning
Med trusselsituasjonen oppklart vurderer Glemmen VGS å tilbakekalle sine elever i morgen. De var i utgangspunktet evakuert for resten av uken.

- Vi har vurdert dette, men det kan by på praktiske problemer siden dette er rett før påske, sier rektor Jon R. Kristiansen ved Glemmen videregående skole.

Han legger til:

- Nå må vi sørge for at elevene får en oppbakking, for denne situasjonen har nok vært en påkjenning fra mange elever. 

Visepolitimester i Østfold Tor Klepper og stabssjef Heidi Arneberg ved Fredrikstad politistasjon under pressekonferansen i Sarpsborg torsdag ettermiddag. 
Foto Thomas Andersen / SCANPIX
Visepolitimester i Østfold Tor Klepper og stabssjef Heidi Arneberg ved Fredrikstad politistasjon under pressekonferansen i Sarpsborg torsdag ettermiddag. Foto Thomas Andersen / SCANPIX Vis mer