TRAGISK: Anders Stensbakken, direktør i Greenland Tourism and Business Council, sier til Dagbladet at man må være forberedt når man reiser til Grønland. Foto: Ulrik Bang
TRAGISK: Anders Stensbakken, direktør i Greenland Tourism and Business Council, sier til Dagbladet at man må være forberedt når man reiser til Grønland. Foto: Ulrik BangVis mer

- Dessverre ikke første gang redningstjenesten må lete etter turister

Lokale reiseoperatører på Grønland understreker viktigheten av å ha med seg nødutstyr og GPS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Jærbuene Magnar Harr (24), Tormod Aniksdal (24) og Jonas Reiestad (31) har vært savnet siden de ikke møtte opp på avtalt sted på fredag etter en fisketur på Grønland.

I går ble det funnet en uidentifisert person omkommet i området der de tre skal ha oppholdt seg. Ryggsekker og liggeunderlag tilhørende de savnede nordmennene ble også funnet.

Direktør i Greenland Tourism and Business Council (GTE), Anders Stenbakken, sier til Dagbladet at de anbefaler alle som går turer i fjellet på Grønland, og som ikke har følge med lokal guide, om å alltid sørge for å ha GPS eller satelittelefon med i tilfelle noe skulle skje.

- Det er meget tragisk det som har skjedd, men det er desverre ikke første gang at redningstjenesten må ut og lete etter turister i fjellet, sier han til Dagbladet.

- Må være godt foreberedt Hvis man har med seg GPS eller satelittelefon kan man gi beskjed om forsinkelser, kontakte pårørende og i nødstilfelle tilkalle hjelp, påpeker Stenbakken.

- Men i denne saken vet man jo foreløpig ikke om det hadde hjulpet noe, påpeker han.

Christian Frimodt-Møller i World of Greenland opplyser at også de anbefaler at man forbereder seg godt før man tar fatt på en tur på Grønland, og at man bør ta sine forholdsregler.

Også han gjør det klart at man alltid bør ta med GPS og satelittelefon og nødproviant slik at man er forberedt hvis noe skulle skje.

Familien drar til Grønland - Det kan oppstå en ulykke eller feilvurdering, og det er alltid viktig å være forberedt, sier Frimodt-Møller til Dagbladet.

- Vi vet jo ikke om det ville hatt betydning i denne saken om de hadde hatt med nødutstyr, men det er alltid best å gi seg selv det best mulige utgangspunktet når man ferdes på Grønland, fortsetter han.

I dag ble det klart at familie, ambulansetjeneste, dykkere og Røde Kors-personell reiser til øya for å lete etter de tre savnede nordmennene.

SAVNET: Jonas Reisetad, Tormod Aniksdal og Magnar Haarr.
SAVNET: Jonas Reisetad, Tormod Aniksdal og Magnar Haarr. Vis mer